Įtampa tarp Teherano ir Vašingtono smarkiai padidėjo, JAV prezidentui Donaldui Trumpui pernai išvedus savo šalį iš 2015 metų daugiašalio susitarimo, pagal kurį Iranas įsipareigojo apriboti savo branduolinę veiklą mainais už sankcijų sušvelninimą.

V. Putinas kalbėjosi su žurnalistais po antradienį Juodosios jūros kurorte Sočyje įvykusio susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Mike'u Pompeo. Šios derybos yra aukščiausio lygio dvišalis susitikimas per beveik metų laikotarpį.

„Apgailestaujame, kad sutartis žlunga“, – V. Putinas sakė po trečiadienį įvykusių derybų su Austrijos prezidentu Alexander'u van der Bellenu.

„Pasirašius šią sutartį Iranas šia prasme buvo ir tebėra geriausiai tikrinama ir skaidriausia šalimi pasaulyje“, – pridūrė Rusijos lyderis.

„Iranas vykdo visus įsipareigojimus“, – pabrėžė V. Putinas, remdamasis Tarptautinės atominės energetikos agentūros (TATENA) informacija.

Jis paragino Iraną nesitraukti iš vadinamojo Bendrojo išsamių veiksmų plano (Joint Comprehensive Plan of Action, JCPOA), bet pridūrė, kad Maskva šiuo klausimu negali daug nuveikti.

„Pažiūrėsim, kas dėsis. Rusija – ne priešgaisrinė komanda; negalime visko iš eilės gelbėti, kas ne visiškai nuo mūsų priklauso. Mes savo vaidmenį atlikome ir esame pasiruošę toliau atlikti teigiamą vaidmenį, bet tai priklauso ne vien nuo mūsų – tai priklauso nuo visų partnerių, visų žaidėjų, įskaitant JAV, Europos šalis ir Iraną“, – kalbėjo V. Putinas.

Jis pridūrė, kad pasitraukus Vašingtonui Europa negalėjo nieko padaryti, kad sutartis būtų išgelbėta.

Anksčiau trečiadienį V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas išreiškė susirūpinimą, jog įtampa dėl Irano tebeaštrėja, nepaisant M. Pompeo patikinimų, kad Vašingtonas nesiekia karo.

„Kol kas matome besitęsiantį šios temos eskalavimą“, – nurodė D. Peskovas.

„Esame nuliūdę matydami sprendimus, kuriuos priima Irano pusė“, – pridūrė Kremliaus atstovas, bet pabrėžė, kad šiitišką respubliką provokuoja Jungtinės Valstijos.

Sočyje M. Pompeo pareiškė, kad jo šalis nenori karo su Iranu, nors padidėjus įtampai Pentagonas į Vidurio Rytus pasiuntė lėktuvnešio smogiamąją grupę ir branduolinį ginklą galinčių nešti bombonešių.

D. Peskovas šių pareiškimų nesureikšmino.

„Jokių Pompeo patikinimų nebuvo, – sakė V. Putino atstovas. – Ir būtų sunku kalbėti apie tokio pobūdžio patikinimus.“

Vašingtonas prieš metus pasitraukė iš branduolinio susitarimo, remiamo Europos, Rusijos ir Kinijos.

Vėliau JAV grąžino Iranui taikytas skaudžias sankcijas.

Sekmadienį per nežinomų užpuolikų mįslingas atakas netoli Jungtinių Arabų Emyratų krantų buvo apgadinti keturi laivai, įskaitant du Saudo Arabijos tanklaivius. Po šio incidento kalbos apie galimą karinę konfrontaciją dar labiau suintensyvėjo.

Vašingtonas apkaltino Iraną planuojant regione „artimiausiu laiku“ įvykdyti atakų. Trečiadienį Jungtinės Valstijos nurodė mažiau reikalingiems darbuotojams išvykti iš šalies ambasados Irako sostinėje Bagdade ir konsulato šiauriniame Arbilio mieste.