Pasak Rusijos gynybos ministerijos, Rusijos aviacijos kompleksui priklausantis penktos kartos naikintuvas „Su-57“ yra sukurtas sunaikinti visų rūšių oro, žemės ir paviršiaus taikinius.

V. Putinas, vykdamas apžiūrėti įvairių karinės infrastruktūros elementų, anot ekspertų, pademonstravo visą įmanomą galią. Kitas jo kelionės etapas buvo Sočis, kur įvyko susitikimas su Jungtinių Valstijų sekretoriumi Mike‘u Pompeo.

Rusijos prezidentas gegužės 14 dieną lankėsi 929-ame valstybiniame Čkalovo skrydžių bandymų centre šalies Astrachanės regione. Čia kuriami ir bandomi moderniausi šalies orlaiviai bei oro gynybos sistemos.

Vien tai, kad prezidentinį Il-96-300PU lydėjo toks didelis skaičius Su-57, kelia nemenką nuostabą. 2018 metų pabaigoje Rusijos ginkluotosios oro pajėgos turėjo maždaug dešimt tokių lėktuvų. Panašu, kad tai buvo pirmasis kartas, kai tiek daug šių naikintuvų skrido kartu.


V. Putinas apžiūrėjo ir įvertino naujus hipergarsinius ginklus, kuriuos įvardijo kaip neįveikiamus Jungtinių Valstijų gynybai.

Vėliau Rusijos vadovas išvyko į Sočį, kur buvo planuotas susitikimas su JAV valstybės sekretoriumi M. Pompeo.

Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas atmetė mintį, esą, Rusijos prezidento apsilankymas Čkalovo valstybiniame skrydžių bandymo centre buvo bandymas prieš susitikimą pasiųsti atitinkamą žinutę M. Pompeo.

„Prezidentas du kartus per metus rimtai užsiima karinio bei pramoninio komplekso klausimais, jo tikslas – vystyti stiprų karinį bei pramoninė kompleksą, o ne siuntinėti kažkokius signalus. Šiuo atveju vietos konspiracijos teorijoms neturėtų būti“, – tvirtino D. Peskovas.

JAV valstybės sekretoriaus M. Pompeo baigė savo pirmąjį darbo vizitą į Rusiją. Antradienį Sočyje jis vedė tris valandas trukusias derybas su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu, o paskui jį priėmė prezidentas Vladimiras Putinas, jų pokalbis tęsėsi pusantros valandos, praneša BBC.

Mike'as Pompeo, Vladimiras Putinas

„Šiandieniniai susitikimai yra teigiamas žingsnis į priekį. Praeityje Jungtinės Valstijos ir Rusija yra parodžiusios, kad jos gali bendradarbiauti esminiais tarptautiniais klausimais. Mes raginame Rusiją dirbti su mumis, kad savitarpio santykių trajektorija būtų pakeista abiejų nacijų labui“, – parašė tviteryje M. Pompeo.

Prieš prasidedant deryboms V. Putinas papasakojo apie neseniai įvykusį pokalbį telefonu su Donaldu Trumpu. Anot Rusijos prezidento, jam susidarė įspūdis, kad JAV prezidentas nusiteikęs atkurti Rusijos ir Amerikos ryšius.

Savo ruožtu M. Pompeo pareiškė, kad JAV ir Rusija gali bendradarbiauti strateginio stabilumo palaikymo srityje ir su Šiaurės Korėja susijusiais klausimais.

„Žinoma, proveržio kol kas nematyti, bet JAV parodė dalykinį nusiteikimą“, – pareiškė žurnalistams po susitikimo Rusijos prezidento padėjėjas Jurijus Ušakovas.

V. Putinas ir M. Pompeo po derybų su žurnalistais nebendravo.

Jungtinės Valstijos ir Rusija turi tokių pačių tikslų dėl Šiaurės Korėjos, Vašingtonui bandant išsiderėti branduolinį susitarimą su Pchenjanu, antradienį po derybų su rusų prezidentu V. Putinu pareiškė JAV valstybės sekretorius M. Pompeo.

„Manau, turime tą patį tikslą, ir tikiuosi, kad rasime būdų drauge dirbti“, – vėlyvą antradienį po susitikimo su Kremliaus šeimininku sakė amerikiečių diplomatijos vadovas.

„Jis supranta, kad JAV vadovaus, bet, manau, esama vietų, kur galime bendradarbiauti“, – teigė M. Pompeo.

Vladimiras Putinas

Jis nurodė, kad per beveik dvi valandas trukusias derybas V. Putino vasarnamyje Sočyje jie daug kalbėjosi apie Šiaurės Korėją. Praėjusį mėnesį Rusijos prezidentas Tolimųjų Rytų Vladivostoko mieste buvo susitikęs su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu.

Vladivostoke Šiaurės Korėjos vadovas pasinaudojo proga apkaltinti JAV elgiantis „nesąžiningai“ po to, kai vasarį žlugo Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo viršūnių susitikimas, šalims nepavykus pasiekti susitarimo dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo.

Pernai keturis kartus Pchenjane lankęsis M. Pompeo vadovavo pastangoms susitarti su Šiaurės Korėja, kad ji atsisakytų savo branduolinio arsenalo.

Balandį Pchenjanas pareikalavo nuo įstrigusių JAV ir Šiaurės Korėjos derybų nušalinti JAV valstybės sekretorių, apkaltinęs jį žlugdant šį procesą.

V. Putino patarėjas užsienio reikalų klausimais antradienį pareiškė, kad Kremlius yra atviras bet kokio formato deryboms su JAV vadovu Donaldu Trumpu.

J. Ušakovas tai pareiškė po Rusijos Juodosios jūros Sočio kurorte įvykusio V. Putino susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi M. Pompeo.

Anksčiau šią savaitę D. Trumpas pareiškė, kad ketina susitikti su Rusijos lyderiu birželį Japonijoje vyksiančio Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo kuluaruose. Visgi Kremlius tvirtino, kad jokio oficialaus pasiūlymo iš Baltųjų rūmų nėra sulaukęs.

„Esame pasirengę bet kokiam kontaktui. Galime su prezidentu Trumpu pasikalbėti „ant kojų“ (G-20 susitikimo kuluaruose), galime susėsti detalesnių derybų. Viskas priklauso nuo mūsų partnerių amerikiečių požiūrio“, – tvirtino J. Ušakovas.

J. Ušakovas sakė, kad M. Pompeo ir V. Putinas aptarė Sirijos, Afganistano ir Venesuelos klausimus, tačiau apie Ukrainą ir žmogaus teises nesikalbėjo.