Gegužės 9-osios paradas – galimybė Maskvai parodyti visą savo karinę galią. Analitinio centro „Stratfor“ tyrėjai analizavo, kokią karinę techniką rusai pristatė šiemet.

Kaip skelbia „Voice of America“, balandžio mėnesio „Stratfor“ ataskaitoje pažymima, kad Rusijos Federacija kelia sau tikslą modernizuoti karines pajėgas, „tačiau sumažėjusios naftos kainos kaip reikiant apkarpė Rusijos pajamas, o pinigų stygius lemia, kad Rusijos ginkluotės gamintojai praranda savo konkurencinį pranašumą pasaulyje“.

Teigiama, kad Rusijos karinėse pajėgose – beveik milijonas rusų, ir, nors karinė technika neišvengiamai sensta, o gamybos bazė silpnėja, jos vis dar laikomos galinga jėga.

Taigi, bene moderniausias ginklas Rusijos arsenale – priešraketinės gynybos sistemos, kurias Rusija parduoda Kinijai, Indijai ir Turkijai. Jos neretai tampa tarptautinių nesutarimų tema.

Priešlėktuvinės gynybos sistema „Buk“ Rusijos karinių pajėgų naudojama nuo 1979 metų. Po modernizacijos sistemos naudojamos kaip tarpinis strateginių gynybos sistemų ir mažojo nuotolio priešlėktuvinės gynybos kompleksų „Pancir“ variantas.

Mobiliosios sistemos RS-24 (SS-27 pagal NATO klasifikaciją) „Jars“, įvardijamos kaip pagerintas „Topol-M“ variantas, gali nešti branduolinį užtaisą iki už 11 tūkst. kilometrų esančio taikinio.

Akcentuojama, kad kariniuose veiksmuose Rusijos karinės pajėgos labiau kliaujasi artilerija. Savaeigė haubica „Msta-S“ – vienas iš pagrindinių mobiliųjų Rusijos artilerijos elementų. Artilerijos sprendimus „Armata“ pagrindu šalis vis dar vysto.

„Armata“ ir T-14 – ambicingi projektai, pripažįsta ekspertai, tačiau Rusijai kol kas nepavyksta pasistūmėti toliau prototipinių modelių ir pagaliau pradėti serijinę gamybą. T-14 įvardijamas kaip Rusijos ginkluotųjų pajėgų modernizavimo simbolis – šio tanko bokštelis buvo modernizuotas siekiant sudaryti sąlygas ekipažui veiksmingai izoliuotis kabinoje.

Ore Rusijos pozicijomis rūpinasi modernizuoti Mig-24 ir Su-30M. Trumpiau tariant, Rusijos ginkluotosios pajėgos kol kas nesugebėjo pradėti gaminti pakankamą siekį penktosios kartos naikintuvų.

Nepaisant senos konstrukcijos, Maskva ir toliau gamina bei remontuoja Tu-160 ir Tu-22, pabrėžia analitikai.

Rusija jau seniai savo prioritetu įvardija karinių sraigtasparnių gamybą ir XX amžiaus 7-ąjį dešimtmetį buvo viena iš pirmųjų, pradėjusių eksploatuoti Mi-24, primena analitikai. Mi-24 serijos įpėdinis – Mi-28 – įvardijamas kaip atsakas į amerikiečių „Apache“ AP-64.