Susitarimas reiškia, kad pavyks išvengti mūšio tarp Kongreso ir Baltųjų rūmų, kuris grėsė, kai D. Trumpas jaunesnysis praėjusią savaitę gavo šaukimą atvykti duoti parodymų respublikonų vadovaujamame komitete.

Remiantis žiniasklaidos pranešimais, iš pradžių D. Trumpas jaunesnysis sutiko liudyti uždarame posėdyje, tačiau vėliau dėl nežinomų priežasčių pakeitė nuomonę.

Prezidentas priešinasi bet kokiam bendradarbiavimui su Kongresu tyrime dėl Rusijos kišimosi į rinkimus. Jis tvirtina, kad kovo pabaigoje parengta specialiojo prokuroro Roberto Muellerio tyrimo ataskaitai jį „visiškai išteisino“ dėl slapto susimokymo ir trukdymo vykdyti teisingumą.

Senato komisija jau anksčiau yra apklaususi D. Trumpą jaunesnįjį. Manoma, kad Žvalgybos komitetas siekia tiksliau išsiaiškinti, ką prezidento sūnus žino apie kontaktus tarp D. Trumpo 2016 metų prezidento rinkimų štabo narių ir rusų.

Demokratai įtaria, kad D. Trumpas jaunesnysis galėjo meluoti apie tai, ką jis ir jo tėvas žinojo apie 2016 metų birželį dangoraižyje „Trump Tower“ įvykusį susitikimą su rusų teisininke, siūliusia suteikti D. Trumpo varžovę rinkimuose Hillary Clinton kompromituojančios informacijos, taip pat apie kitus kontaktus su rusais.

Senato Žvalgybos komiteto, siekiančio užbaigti rengti savo ataskaitą apie Rusijos kišimąsi į rinkimus, pirmininkas respublikonas Richardas Burras rizikuodamas užsitraukti Baltųjų rūmų rūstybę iškvietė D. Trumpą jaunesnįjį dar kartą duoti parodymus.

Galiausiai prezidento sūnus visgi sutiko birželio pradžioje ar viduryje atvykti liudyti uždarame posėdyje su tam tikrais apribojimais dėl apklausos trukmės ir klausymų, į kuriuos atsakys.

Liudyti spaudžiamas ir D. Trumpo advokatas

Tuo metu Kongreso demokratai numatė apklausti buvusį Baltųjų rūmų patarėją teisės klausimais Doną McGahną apie įvykius, aprašomus specialiojo prokuroro R. Muellerio ataskaitoje. Tai gali išprovokuoti dar vieną konfliktą su prezidentu.

D. McGahnas kol kas nepatvirtino, kad atvyks duoti parodymų gegužės 21 dieną numatytame Atstovų Rūmų Teismų komiteto posėdyje.

D. Trumpas leido suprasti, kad pasinaudos savo, kaip prezidento, įgaliojimais, kad užkirstų kelią demokratams gauti jų reikalaujamą medžiagą ar rengti liudytojų apklausas dėl Rusijos kišimosi į rinkimus ir tariamo slapto susimokymo.

„Jis jau 30 valandų davė parodymus (R. Muellerio tyrėjams)“, – sakė D. Trumpas praėjusią savaitę televizijai „Fox News“.

„Taigi, nemanau, kad galiu jam leisti, o tada visiems kitiems pasakyti, kad jūs negalite“, – kalbėjo prezidentas.

Baltieji rūmai siekia, kad nebūtų paviešinta daug medžiagos, įskaitant neskelbtas R. Muellerio ataskaitos dalis, kurią pateikti reikalauja įstatymų leidėjai.

Specialiojo prokuroro ataskaitoje detaliai aprašoma, kaip D. Trumpo teisininkai ir patarėjai, tarp jų D. McGahnas, ne kartą sutrukdė prezidentui nutraukti R. Muellerio tyrimą. Kai kurie analitikai tvirtina, kad tokie prezidento bandymai prilygsta neteisėtam trukdymui vykdyti teisingumą.

Atstovų Rūmų Teismų komiteto pirmininkas demokratas Jerroldas Nadleris sakė norįs, kad pats R. Muelleris duotų parodymus, tačiau konkreti data nepaskirta.

D. Trumpas šį mėnesį sakė, kad R. Muelleris neturėtų liudyti Kongrese, tačiau praėjusią savaitę pakeitė poziciją ir pareiškė, kad sprendimą šiuo klausimu paliks priimti generaliniam prokurorui Williamui Barrui.