Baltarusijos Užsienio reikalų ministerija apkaltino diplomatą tuo, kad Baltarusiją jis vertina kaip Rusijos apskritį, o ne kaip nepriklausomą valstybę, rašo „Foreign Policy“.

Kai pernai M. Babičius buvo paskirtas Rusijos ambasadoriumi Baltarusijoje, pastarojoje tai buvo traktuojama kaip blogas ženklas. 2024 m. baigiasi V. Putino kadencija, ir vis dažniau pasigirsta spėliojimų, kad kaimyninė Baltarusija gali nulemti jo ateities planus.

Nuo pat gruodžio mėnesio Rusijos vadovybė intensyviai domisi anksčiau nepakankamai įvertintu susitarimu, kurį dvi šalys pasirašė 1999 m., ir kuris numato vadinamosios sąjunginės valstybės sukūrimą su vienu bendru vadovu. Šis susitarimas gali pakloti pamatus tvarkai, kai V. Putinas liks tandeminės valstybės vadovu, nepažeisdamas Rusijos konstitucijos.

„Foreign Policy“ pabendravo su pilietinės grupės „Europietiškoji Baltarusija“ pirmininku Andrejumi Sannikovu.

Jis iškėlė savo kandidatūrą prieš A. Lukašenką per 2010 m. rinkimus, o po to 16 mėn. praleido kalėjime – kaltinimai, manoma, buvo politiškai motyvuoti. Šiuo metu jis gyvena tremtyje Varšuvoje, Lenkijoje.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą apie tai, ar gali A. Lukašenka kada nors sutikti prisijungti prie sąjunginės valstybės, A. Sannikovas atsakė, kad gali, nes, anot jo, sąjunginė valstybė yra A. Lukašenkos kūrinys.

„Jeigu ne A. Lukašenka, nebūtų tokių santykių su Rusija, ir nebūtų jokių rašytinių susitarimų. Jūs ko gero prisimenate, kodėl šis susitarimas buvo pasirašytas. Nes tuo metu pats A. Lukašenka planavo tapti sąjunginės valstybės vadovu, – pažymėjo jis. – A. Lukašenka savo valdymo laikotarpį pradėjo nuo baltarusiškos tapatybės naikinimo, ir toliau jį tęsia. Atimdamas kalbą, kultūrą ir istoriją, jis jau dalimis parduoda Baltarusiją Rusijai. Kažkurią akimirką jis gali suprasti, kad nebeturi išeities. Tada pabandys susitarti su V. Putinu. (...)“

 Andrejus Sannikovas

Leidinio pašnekovas pabrėžė, kad V. Putinas akivaizdžiai turi su Baltarusija susijusių planų, ir pridūrė: „Baltarusijoje jis dabar turi kelis variantus, ir visi jie ne teoriniai – visi yra patikrinti praktiškai, pradedant nuo Gruzijos. Gruzijos teritorijų aneksavimas, tada Ukraina, Krymas. Ukrainiečiams kelia didelį nerimą tai, kad Rusija vėl ruošia dar vieną puolimą.“

„Manau, kad ne veltui sutapo keli svarbūs įvykiai. M. Babičiaus atšaukimas, aukštas pareigas užimančių pareigūnų areštas [balandžio pabaigoje buvo suimtas buvęs A. Lukašenkos saugumo tarnybos vadovas], užterštas dujotiekis, kuriuo nafta eksportuojama į Lenkiją, Ukrainą ir Europą. Kažkas bręsta. Aš manau, kad mes turime gana atidžiai stebėti tai, kas vyksta.

Dmitrijus Mezencevas [naujas Rusijos ambasadorius Baltarusijoje] yra informacinių technologijų specialistas. Išgirdę, kad kažkas Rusijoje yra informacinių technologijų specialistas, iškart suprantame, kad iš tiesų jis yra dezinformavimo ir propagandos skleidimo specialistas. Todėl aš manau, kad šie du ambasadoriai yra du vieno plano elementai“, – pareiškė A. Sannikovas.

„Baltarusijos informacinėje erdvėje dominuoja Rusijos žiniasklaidos priemonės. Kadangi A. Lukašenkos propaganda, A. Lukašenkos televizija yra žemesnės kokybės, žmonės mieliau žiūri rusų televizijos kanalus. Štai kodėl daugiau nei 60 proc. baltarusių palaiko Krymo aneksiją, todėl Rusijai lengva Baltarusijoje.

Dezinformacijos sklaidai skiriami milijardai dolerių, o Baltarusiją šita Rusijos dezinformacija pažeidžia labiausiai.
Kyla pavojus, kad A. Lukašenkos nekenčia, V. Putiną palaiko, o Vakarai nematomi, todėl baltarusiai neturi pasirinkimo, – mano A. Sannikovas. – Opozicija neturi priėjimo prie reikšmingų ir veiksmingų masinio informavimo priemonių.“

Baltarusijos žmonės A. Lukašenkos nekenčia, pabrėžė A. Sannikovas.

„Baltarusijoje V. Putinas populiaresnis už A. Lukašenką. Tai taip pat pavojinga, nes jei jie nuspręs surengti kokį nors referendumą, lygindami šiuos du vadovus arba diktatorius, laimės V. Putinas.

A. Lukašenkos žmonės nekenčia, nes jiems aišku, kad sistema Baltarusijoje – tai A. Lukašenka. Rusijoje viskas kiek sudėtingiau. Rusijoje, aš manau, vis dar yra žmonių, kurie palaiko V. Putino kuriamą sistemą. Baltarusijoje kitaip. Čia vyrauja baimė ir juokas – žmonės juokiasi iš A. Lukašenkos, o po to kartais išsigąsta, kad jis sužinos, kaip jie į jį žiūri“, – paaiškino jis.