Laišką, be kitų, pasirašė buvęs užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas bei abu buvę „Brexit“ sekretoriai Davidas Davisas ir Dominicas Raabas. Leiboristai reikalauja daug glaudesnių Didžiosios Britanijos sąsajų su ES nei iki šiol planavo vyriausybė. Leiboristai, be kita ko, siekia, kad šalis liktų Muitų sąjungoje su ES.

Muitų sąjungos narės taiko bendrus išorės muitus, tačiau prie vidaus sienų muitų nėra. Todėl praktiškai nereikalinga prekių kontrolė. Tačiau aiškaus santykių su Briuseliu nutraukimo šalininkai tai atmeta, nes Londonas tokiu atveju po išstojimo iš Bendrijos negalėtų sudaryti savo prekybos susitarimų su trečiosiomis šalimis, pavyzdžiui, JAV ar Kinija.

Vyriausybė jau kelias savaites derasi su leiboristais dėl kompromiso, nes su Briuseliu išsiderėta „Brexit“ sutartis kovo pabaigoje britų parlamento buvo trečią kartą atmesta. Th. May yra paskelbusi, kad jei pokalbiai žlugs, parlamentas galės dar kartą balsuoti dėl jos sandorio alternatyvų. Tačiau ar tai padės pasiekti persilaužimą, abejotina. Ankstesni tokie balsavimai baigėsi be rezultatų.

Iš tikrųjų Didžioji Britanija ES turėjo palikti jau kovo 29 dieną. Tačiau ši data dabar pratęsta iki spalio 31 dienos. Nekantriai laukiama, kokią poziciją išsakys britų rinkėjai gegužės 23-iąją vyksiančiuose rinkimuose į Europos Parlamentą. Apklausos prognozuoja pergalę ES priešininko Nigelo Farage'o įkurtai „Brexit“ partijai. Th. May konservatoriai gali likti tik treti po leiboristų. Ženklus rezultatų pagerėjimas prognozuojamas proeuropietiškiems liberaldemokratams bei žaliesiems.