Tačiau Teismas neleido galutinai paleisti šių penkių separatistų, tarp kurių yra buvęs Katalonijos viceprezidentas Oriolis Junquerasas, nes teismo procesas dėl jų vaidmens regionui 2017 metų spalį bandant atsiskirti nuo Ispanijos tęsiasi. Jų paleidimo reikalavo advokatai.

O. Junquerasas, kuris buvo įrašytas pirmuoju savo separatistų partijos ERC sąraše, per balandžio 28-osios rinkimus buvo išrinktas į žemuosius Ispanijos parlamento rūmus.

Kiti į žemuosius rūmus išrinkti kalinami katalonai yra buvęs nepriklausomybės šalininkų asociacijos ANC pirmininkas Jordi Sanchezas ir buvęs Katalonijos regioninės vyriausybės ministras Jordi Turullas.

Abu jie buvo Katalonijos eksprezidento Carleso Puigdemont'o, kuris pabėgęs iš Ispanijos išvengė arešto, partijos „Kartu už Kataloniją“ (Junts per Catalunya) kandidatai.

Į žemuosius parlamento rūmus taip pat išrinktas Josepas Rullas, Katalonijos bandymo atsiskirti metu irgi dirbęs regiono vyriausybėje.

Tuo tarpu tuometinis Katalonijos vyriausybės tarptautinių reikalų vadovas Raulis Romeva išrinktas į Senatą.

Visi jie yra sulaikyti, juos teisia Ispanijos Aukščiausiasis Teismas.

Per parlamento atidarymo sesiją visi parlamentarai turi pažadėti laikytis Ispanijos konstitucijos.

Balandžio rinkimus laimėjo premjero Pedro Sanchezo socialistai, tačiau jie negavo daugumos, būtinos norint valdyti be koalicijos partnerių. Ispanijos politikos susiskaldymą žymėjo ir kraštutinių dešiniųjų patekimas į parlamentą.