Per susirėmimus Sirijos šiaurės vakarinėje Idlibo provincijoje pastarąją parą žuvo mažiausiai 42 kovotojai, pirmadienį pranešė padėtį šalyje stebinti nevyriausybinė organizacija. Režimo pajėgų vykdomas bombardavimas regione paralyžiavo sveikatos priežiūros įstaigų darbą.

Praėjusių metų rugsėjį Rusija ir Turkija pasirašė susitarimą įkurti buferinę zoną 3 mln. Idlibo gyventojų apsaugoti.

R. T. Erdoganas pirmadienį vėlai vakare kalbėdamasis telefonu su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu pareiškė, kad Sirijos prezidento Basharo al Assado pajėgų vykdomu puolimu „siekiama sabotuoti Turkijos ir Rusijos bendradarbiavimą“. Pokalbio ištraukas socialiniame tinkle „Twitter“ pateikė Turkijos prezidentūros spaudos tarnybos vadovas Fahrettinas Altunas.

Pateiktose pokalbio ištraukose nebuvo užsiminta, kad Rusijos pajėgos dalyvauja Sirijos vyriausybės pajėgų puolime.

2011 metais prasidėjusiame Sirijos pilietiniame kare Rusija tvirtai palaiko B. al Assadą, o Turkija pasisako už jo nušalinimą ir remia sukilėlius. Tačiau Maskva ir Ankara kartu su Iranu drauge ieško politinio konflikto sprendinio.

R. T. Erdoganas skundėsi, kad „Idlibo deeskalavimo zonoje režimo vykdomi ugnies nutraukimo pažeidimai per pastarąsias dvi savaites pasiekė grėsmingą mastą“.

Anot jo, turint galvoje aukų skaičių ir žalą sveikatos priežiūros įstaigoms, to neįmanoma paaiškinti kaip pastangų kovoti su terorizmu.

Turkijos lyderis taip pat įspėjo, kad atakos gali sužlugdyti politinio proceso Sirijoje perspektyvas.

Turkijos gynybos ministras Hulusi Akaras antradienį per pokalbį telefonu su kolega iš Rusijos Sergejumi Šoigu aptarė „priemones įtampai Idlibe sumažinti“, pranešė valstybinė Anatolijos naujienų agentūra.

Buvęs teroristų tinklo „al Qaeda“ padalinys Sirijoje „Hayat Tahrir al-Sham“ (HTS) kontroliuoja beveik visą Idlibo provinciją, taip pat dalį teritorijų kaimyninėse Alepo, Hamos ir Latakijos provincijose.

Didžiojoje Britanijoje įsikūrusi nevyriausybinė organizacija „Syrian Observatory for Human Rights“ (SOHR) pranešė, kad sekmadienį ir pirmadienį per 24 valandas Kurdų kalno apylinkėse Latakijos provincijoje žuvo 16 režimui lojalių pajėgų narių ir 19 džihadistų.

Rusijos ir Damasko režimo aviacija pirmadienį bombardavo tą rajoną. Taip pat buvo smogta pietinėms džihadistų bastiono prieigoms, nurodė SOHR.

HTS su sąjungininkais pirmadienį vėlai vakare surengė atsakomąjį puolimą, per kurį bombardavo rajonus provincijos šiaurėje.

2011 metais brutaliomis represijomis prieš antivyriausybinių protestų dalyvius prasidėjęs pilietinis karas Sirijoje jau nusinešė daugiau kaip 370 tūkst. gyvybių, dar milijonus žmonių privertė palikti savo namus.