Praėjusią savaitę Jungtinės Valstijos paskelbė, kad šalies teritorijoje buvo areštuotas šiaurės korėjiečių krovininis laivas, galimai pažeidęs tarptautinių sankcijų režimą, eksportuodamas anglis ir importuodamas mašininę įrangą.

„Mūsų biuras atskleidė Šiaurės Korėjos schemą, leidžiančią jai tonomis eksportuoti aukštos kokybės anglis pirkėjams užsienyje, slepiant jos laivo „Wise Honest“ kilmę“, – pareiškime cituojamas JAV prokuroras Geoffrey Bermanas.

„Ši schema net tik leido Šiaurės Korėjai vengti sankcijų, bet ir panaudojant „Wise Honest“ importuoti į Šiaurės Korėją sunkiąją techniką“, – nurodė G. Bermanas.

Tai buvo pirmas kartas, kai JAV areštavo krovininį Šiaurės Korėjos laivą už sankcijų pažeidimus po kelerių metų katės ir pelės žaidimų jūrose. Šiaurės Korėjos jūrininkai, siekdami likti nepastebėti, be kita ko, slėpdavo laivus, naudodavo netikras vėliavas ir išjungdavo atsakiklius.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas antradienį pasmerkė tokį JAV žingsnį ir tvirtino, kad tai yra akivaizdus susitarimo, kurį pernai birželį per istorinį viršūnių susitikimą pasirašė Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ir šiaurės korėjiečių lyderis Kim Jong Unas, dvasios pažeidimas.

„Jungtinės Valstijos įvykdė neteisėtą grobimo aktą areštuodamos mūsų krovininį laivą dėl JT (Jungtinių Tautų) sankcijų rezoliucijų (pažeidimo)", – Užsienio reikalų ministerijos atstovo pranešimą cituoja oficialioji Korėjos centrinė naujienų agentūra (KCNA).

„JAV privalo suvokti savo gangsteriškų veiksmų pasekmes... ir privalo nedelsdamos grąžinti mūsų laivą“, – sakoma pranešime.

JT Saugumo Taryba yra patvirtinusi kelias rezoliucijas, kuriomis Pchenjanui taikomos sankcijos dėl jo branduolinių ir balistinių raketų programų. Per vasarį vykusį antrąjį D. Trumpo ir Kim Jong Uno susitikimą Šiaurės Korėja prašė dalį šių sankcijų atšaukti, tačiau derybos nutrūko nepasiekus jokio susitarimo.

Apie areštuotą Šiaurės Korėjos laivą JAV paskelbė praėjusią savaitę išaugus įtampai dėl naujų Pchenjano trumpojo nuotolio raketų bandymų.