Tačiau R. Kočarianas tvirtina, kad jo byla yra politiškai motyvuota. Buvusiai sovietinei šaliai jis vadovavo dešimtmetį iki 2008-ųjų, kai buvo išrinktas jo iškeltas sąjungininkas Seržas Sargsianas.

R. Kočarianas kaltinamas paveikęs tuos prezidento rinkimus S. Sargsiano naudai ir „griovęs konstitucinę tvarką“.

Dešimtys eksprezidento šalininkų pirmadienį su plakatais „Kočarianas yra politinis kalinys“ ir „Politinė vendeta“ mitingavo prie Jerevano miesto teismo.

Posėdis prasidėjo 10 val. Grinvičo (13 val. Lietuvos) laiku mažytėje teismo salėje, kurioje buvo pilna žurnalistų.

Pilką kostiumą vilkėjęs R. Kočarianas atrodė nesutrikęs ir šypsojosi šalininkams auditorijoje, kurie šaukė „Laisvė!“.

64 metų eksprezidentas naujienų agentūrai AFP sakė, kad byla jam buvo iškelta dėl naujos vadovybės, kuri pernai per liaudies sukilimą nušalino jį pakeitusį S. Sargsianą.

„Tai, kas vyksta su manimi, yra ne kas kita, o savivalė“, – sakė jis AFP iš kalėjimo per atstovus perduotuose rašytiniuose komentaruose.

„Dabartinė Armėnijos politinė valdžia paskelbė mano kaltę, o teismų sistema dabar tarnauja šiam politiniam šeimininkui“, – pridūrė jis.

Jei bus pripažinta jo kaltė, R. Kočarianui gresia įkalinimas iki 15 metų.

Po 2008 metų rinkimų įtampa prasiveržė smurtiniais susirėmimais tarp policijos ir nugalėto opozicijos kandidato, kuris rinkimų rezultatus vadino suklastotais, šalininkų.

Žuvo aštuoni protestuotojai ir du policijos pareigūnai.

S. Sargsianas vadovavo šaliai iki praėjusių metų balandžio, kai buvo priverstas atsistatydinti dėl masinių protestų prieš jo valdymą, kuriems vadovavo dabartinis premjeras Nikolas Pašinianas.

2009-aisiais N. Pašinianas buvo areštuotas už 2008 metų protestų po rinkimų organizavimą ir nuteistas kalėti septynerius metus, bet 2011-aisiais buvo paleistas pritaikius amnestiją.

R. Kočarianas buvo areštuotas pernai liepą. Vėliau jis buvo trumpam paleistas, bet gruodį vėl buvo areštuotas ir nuo tada yra laikomas tardymo izoliatoriuje.

„Aš buvau nepartinis prezidentas ir veikiau be palankumo ar išankstinio nusistatymo“, – AFP sakė R. Kočarianas.