„Incidentai Omano įlankoje kelia nerimą ir apgailestavimą“, – rašoma Irano užsienio reikalų ministerijos atstovo spaudai Abbaso Mousavi pareiškime anglų kalba, paskelbtame žinybos tinklalapyje.

Pareiškime raginama ištirti atakas bei kalbama apie užsienio veikėjų „avantiūrizmą“, nukreiptą prieš jūrų laivybos saugumą.

Sekmadienį JAE pranešė, kad prie al Fudžeiros emyrato krantų prieš keturis skirtingų šalių prekybos laivus buvo įvykdytas sabotažas.

Kiek anksčiau Saudo Arabija informavo, kad buvo apgadinti du jos tanklaiviai.

Al Fudžeiros uostas yra vienintelis JAE terminalas, įsikūręs Arabijos jūros pakrantėje. Didžioji dalis Persijos įlankos regiono naftos eksporto keliauja per Hormūzo sąsiaurį, kurį Iranas ne kartą grasino uždaryti karinės konfrontacijos su JAV atveju.

Incidentas įvyko augant įtampai tarp Irano ir Jungtinių Valstijų, padidinusių savo karinį kontingentą regione. Reaguojant į Teherano grasinimus, čia buvo dislokuota lėktuvnešio kovos grupė ir strateginių bombonešių B-52.

JAV valstybės sekretorius Mike'as Pompeo pirmadienį vyksta į Briuselį aptarti Irano problemos su Prancūzijos, Didžiosios Britanijos ir Vokietijos pareigūnais.

A. Mousavi paragino „pateikti paaiškinimų“ dėl tikslaus sekmadienio atakų prieš laivus Persijos įlankoje masto.

Anot jo, tokie incidentai „neigiamai paveiks... jūrų laivybos saugumą“ Persijos įlankoje.

Ministerijos atstovas taip pat įspėjo „bloga linkinčius veikėjus neregzti sąmokslų pakenkti saugumui regione“ ir paragino „regiono valstybes išlikti budrias susidūrus su užsienio veikėjų avantiūrizmu“.