Erezo ir Kerem Šalomo pasienio punktai buvo vėl atidaryti sekmadienį ryte, o apie planuojamą sienos tarp Izraelio ir Gazos Ruožo atidarymą pranešta šeštadienio vakarą.

Erezo punktu galės naudotis užsieniečiai ir palestiniečiai, turintys specialius leidimus, tarp jų - pacientai, kuriems reikia medikų priežiūros. Kerem Šalomo punktas bus naudojamas prekių pervežimui.

Vos prieš savaitę įtampa tarp Izraelio ir Palestinos smarkiai išaugo, kai iš Gazos paleistos raketos ir Izraelio oro antskrydžiai pražudė keturis izraeliečius ir 25 palestiniečius. Pasak Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerijos, 10 žuvusiųjų Palestinoje buvo civiliai, kiti - kovotojai.

Paliaubų, kurias pasiekti Jungtinėse Tautose (JT) padėjo Egiptas, buvo laikomasi nuo pirmadienio.

Visgi penktadienį prasidėjo kiekvieną savaitę vykstantys protestai prieš Izraelį netoli Gazos pietuose, šalia sienos su Izraeliu. Gazos sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, protestų metu žuvo vienas palestinietis, dar 30 buvo sužeisti, tarp jų 4 vaikai ir vienas paramedikas.

Izraelio kariuomenės atstovė spaudai tikino, kad prie sienos buvo susirinkę apie 6 tūkst. demonstrantų. Kai kurių jų, Izraelio kariuomenės teigimu, į Gazos Ruožą juosiančią tvorą sviedė sprogmenis ir bandė perlipti per ją, todėl kariuomenė esą buvo priversta atsakyti ugnimi.

Palestiniečių liudininkai ir žiniasklaida paskelbė, kad kovotojai iš tiesų sviediniais apšaudė tvorą, tačiau paleisti sprogūs užtaisai esą nukrito Gazoje, taip ir nepasiekę sienos.

Penktadienį Izraelis taip pat atidarė Gazos žvejybos zoną. Zonoje buvo draudžiama žvejoti po smurto protrūkio praeitą savaitgalį.

Antradienį Kataras skyrė 480 mln. dolerių paramos palestiniečiams Vakarų Krante ir Gazos Ruože.

Gazoje itin prastomis sąlygomis gyvena apie 2 mln. žmonių. Teritorijoje trūksta geriamo vandens, daug kur nėra elektros.

Izraelis ir Egiptas dėl esą saugumo užtikrinimo priežasčių jau dešimtmetį yra įvedė blokadą Gazos Ruožui. Valstybių teigimu, grėsmę kelia Gazos Ruožą kontroliuojanti grupuotė „Hamas“. Grupuotė Izraelyje, Europos Sąjungoje ir JAV yra laikoma teroristine organizacija.