2016 metais į Jungtines Valstijas atvykusi 28 metų Anna Sorokin prisistatė esanti turtinga paveldėtoja, nors iš tiesų buvo ruso sunkvežimio vairuotojo, kuris būdamas 16 metų persikėlė gyventi į Vokietiją, duktė.

Ji buvo pripažinta kalta už vagystę stambiu mastu ir paslaugų vagystes. Gudrių apgavysčių ir neįtikimo pasitikėjimo savimi dėka A. Sorokin – prisistatinėjusi Anna Delvey – iš kelių bankų gavo tūkstančius JAV dolerių paskolų.

„Anna Sorokin per visą ilgą savo apsimetinėjimo laikotarpį vykdė tikrus finansinius nusikaltimus“, – sakė apygardos prokuroras Cyrusas Vance'as, teismui paskelbus nuosprendį.

Niujorko teisėja Diane Kiesel ketvirtadienį skyrė nuteistajai nuo ketverių iki 12 metų kalėjimo bausmę ir įpareigojo ją sumokėti 24 tūkst. dolerių (21 tūkst. eurų) baudą bei grąžinti beveik 200 tūkst. dolerių (177,9 tūkst. eurų).

Šis „maskaradas“ prasidėjo A. Sorokin atvykus į Jungtines Valstijas ir greitai įsisukus į Niujorko aukštosios visuomenės sluoksnius.

Nuo 2016 metų lapkričio iki 2017 metų rugpjūčio ji nemokamai keliavo privačiais lėktuvais ir mėnesių mėnesius gyveno prabangiuose Manhatano viešbučiuose, neapmokėdama jokių sąskaitų, sakė Niujorko prokurorai.

Tiesa, A. Sorokin visada pažadėdavo sugrąžinti savo skolas. Teisme buvo paminėtas vienas atvejis, kaip moteris išsmuko su neapmokėta 11 tūkst. JAV dolerių (9,8 tūkst. eurų) sąskaita iš Manhatano viešbučio „The Beekman“, kur praleido 16 dienų.

Lyginama su Franku Sinatra

Remiantis žurnalo „Vanity Fair“ buvusio iliustracijų redaktoriaus pasakojimu, apsimetėlė turtuolė kartą suvaidino tikrą emocijų protrūkį, kad jai nereikėtų mokėti už viešnagę penkių žvaigždučių viešbutyje „La Mamounia“ Maroke.

Pranešama, kad ji įtikino oro bendrovę „Blade“ nuskraidinti ją privačiu lėktuvu į susitikimą su milijardieriumi investuotoju Warrenu Buffettu Omahoje, tačiau liko skolinga už paslaugas 35 tūkst. JAV dolerių (31 tūkst. eurų).

Geriau įsisukusi į Niujorko elitą A. Sorokin ėmėsi ambicingo projekto – atidaryti prabangų naktinį klubą ir meno galeriją.

Šiam projektui ji bandė pasiskolinti 22 mln. JAV dolerių (19,6 mln. eurų), įtikinusi vieną įtakingą rėmėją parūpinti jai patalpas prestižinėje Parko aveniu.

Tačiau projektas žlugo 2017 metų spalį, kai A. Sorokin buvo pareikšti kaltinimai dėl „maždaug 275 tūkst. JAV dolerių vagystės per daugybę aferų“.

„Kaltinamosios nusikalstamų veikų sąraše – nuo čekių klastojimo iki šešiaženklių paskolų vagystės, nusikalstamos schemos, leidusios nemokamai nuvykti į Maroką ir keliauti privačiais lėktuvais“, – anksčiau sakė C. Vance'as.

Teisme A. Sorokin advokatas Toddas Spodekas palygino kaltinamąją su Franku Sinatra.

„Mieste, kuriam patinka pinigai ir pinigų spindesys... jie abu kūrėsi sau galimybes“, – kalbėjo jis.

„Ji kūrė verslą, kuris, jos įsitikinimu, būtų sėkmingas, tik jai reikėjo laiko“, – tikino advokatas.

Tačiau advokato kalba neįtikino prisiekusiųjų ir praėjusį mėnesį A. Sorokin buvo nuteista.