„Referendumas įvyko pačiu prasčiausiu momentu, jis buvo politinio apsiskaičiavimo pasekmė. Realūs debatai apie „Brexit“ padarinius nebuvo vykdomi referendumo kampanijos metu, tik po balsavimo. Šiandien rezultatas tikriausiai būtų kitoks. Paradoksalu, kad „Brexitas“ Didžiojoje Britanijoje pažadino proeuropietišką judėjimą“, - interviu Lenkijos laikraščiui „Gazeta Wyborcza“ sakė D. Tuskas.

Nors ir teigdamas, kad tarp prieš „Brexit“ nusiteikusiųjų stovykloje matoma „lyderystės krizė“, o Jeremy'io Corbyno vadovaujama leiboristų partija pasisako už išstojimą, D. Tuskas sakė tikintis, kad „Brexito“ klausimą galima dar kartą sugrąžinti britų tautai.

J. Corbynas šią savaitę užsiminė, kad antras „Brexito“ referendumas yra vienas iš krizės sprendimo būdų, žlugus leiboristų ir konservatorių deryboms dėl išstojimo.

„Hannah Arendt (JAV filosofė ir politikos teoretikė. - ELTA) sakė, kad politikoje ir istorijoje dalykai tampa neatšaukiami tik tada, kai žmonės pripažįsta juos tokiais. Todėl, kad dalykai patys nėra neatšaukiami. Po „Brexit“ referendumo 2016 m. maniau, kad mes pripažinsime, kad reikalas užbaigtas. Šiandien tikimybė, kad „Brexitas“ neįvyks, mano nuomone, yra 20-30 proc. Tai - daug“, - teigė D. Tuskas.

„Kiekvieną mėnesį tampa vis labiau aišku, kad JK pasitraukimas iš Europos Sąjungos atrodys visai kitaip nei „Brexit“, už kurį buvo agituojama. Nematau priežasties kapituliuoti“, - kalbėjo D. Tuskas.

Buvęs Lenkijos premjeras tikino, kad atvejui, kai britai keičia referendume priimtus sprendimus, yra istorinis precedentas.

„Net jei kartosime, kad referendumas yra tautos valios išraiška, o tautos valia turi būti gerbiama, tai taip, jis turi būti gerbiama. Bet 2016-ųjų referendumas nebuvo pirmas referendumas dėl JK narystės Bendrijoje. Pirmasis vyko 1975 m., kai britai, praėjus dviem metams po įstojimo Europos ekonominę bendriją, sprendė, ar joje likti. Jei 2016-ųjų referendumas galėjo pakeisti 1975-ųjų referendumo rezultatą, kodėl gi negalima jo vėl pakeisti. Niekas nėra neatšaukiama, kol žmonės netiki, kad tai yra (neatšaukiama)“, - tikino EVT pirmininkas.

D. Tuskas pripažino „beveik kasdien“ girdintis pareiškimus tų, kurie sako, kad JK turi būti išmesta iš ES, jei nebus pasiektas „Brexit“ susitarimas.

„Pagrindinė mano užduotis yra užtikrinti, kad ES turi kantrybės, nepaisant neigiamų emocijų daugelyje žemyno vietų. Aš savo kolegoms - palaukite šiek tiek. Iki šiol mums pavyko laimėti laiko. Galutinis terminas yra spalį, tačiau aš juos įtikinsiu, jei to reikia, pratęsti (terminą). Nėra jokios priežasties skubinti „Brexitą“. (Winstonas) Churchillis sakė, kad atidėta problema - iš dalies išspręsta problema“, - sakė D. Tuskas.