Visi žino, kad vokiečiai nekenčia vėlavimo. Tačiau jei išties norisi išbandyti vokiečių kantrybės ribas, pamėginkite atšaukti susitikimą paskutinę minutę. Apie tai galėtų papasakoti JAV valstybės sekretorius Mike‘as Pompeo, antradienį atšaukęs apsilankymą Berlyne ir sulaukęs susierzinusių Vokietijos kanclerės Angelos Merkel ir užsienio reikalų ministro Heiko Maaso reakcijos.

„Tokį dalyką pateisinti sunku“, – piktinosi Vokietijos leidinys „Süddeutsche Zeitung“. Kas galėjo būti svarbesnis ir labiau neatidėliotinas dalykas už pirmą M. Pompeo, kaip valstybės sekretoriaus, vizitą į Berlyną, stebėjosi dienraštis.

Atsakymas į šį klausimą, bent jau M. Pompeo manymu, yra Iranas. Tačiau toks atsakymas vokiečius tik dar labiau įsiutino. Berlynas laikosi įsikibęs iliuzijos, kad Europa gali išgelbėti branduolinį susitarimą su Iranu, iš kurio Jungtinės Valstijos prieš metus paskelbė pasitraukiančios, ir JAV politiką Teherano atžvilgiu laiko priešiška.

Faktas, kad M. Pompeo aplenkė Berlyną ir nuvyko iš anksto neskelbto vizito į Bagdadą, kur mėgavosi galios demonstravimu Irano atžvilgiu, tik dar labiau pagilino įžeidimą.

Oficialią Vokietijos reakciją į susitikimo atšaukimą galima pavadinti šaltakraujiška. Tačiau užkulisiuose pareigūnai yra įsiutę. Taip yra iš dalies dėl sudėtingos Vokietijos ir Jungtinių valstijų tarpusavio santykių situacijos Donaldo Trumpo valdymo laikotarpiu. Bet tuo pačiu ši reakcija atspindi ir didžiulę ritualų svarbą Vokietijos užsienio politikai.

Kuo sudėtingesni tampa Vokietijos santykiai su kita valstybe, tuo labiau ji įsikimba tarptautinės diplomatijos ritualų.

Vokietijos požiūriu, net ir tuščias ar kvailas dialogas yra geriau už tylą. Užtenka prisiminti nuolatinį A. Merkel bendravimą su Vladimiru Putinu po Rusijos įsiveržimo į Ukrainą. Vokietijos lyderė po Krymo okupacijos su juo kalbėjosi daugybę kartų. Nors jos pastangos nepadėjo įtikinti V. Putiną pakeisti kursą ir nuostatas, namuose kanclerė už pastangas buvo įvertinta aukščiausiu balu.

Tad netgi jei M. Pompeo vizitas nežadėjo didesnės naudos nei tik bendra nuotrauka ir mandagus neįpareigojantis pašnekesys, Vokietija vis tiek tikėjosi, kad M. Pompeo atvyks per daug nesigilindamas į aplinkybes.

Nesvarbu, jog JAV valstybės sekretorius užtikrino artimiausiu metu peržvelgsiantis darbotvarkę ir atvyksiantis į Berlyną: M. Pompeo nepasirodymas buvo neabejotinai palaikytas įžeidimu.

Tad ar smarkiai vokiečiai įniršo? Kaip apibendrino „Süddeutsche Zeitung“, „Vokietijos ir Jungtinių Valstijų santykiai subyrėjo į šipulius“.