1943 metais Didžiosios Britanijos karinių jūrų pajėgų žvalgyba ir MI5 parengė gudrų planą, kaip apmulkinti Vokietijos vadovybę, kad šioji manytų, jog sąjungininkai planuoja įsiveržti į Graikiją ir Sardiniją vietoj jų tikrojo tikslo – Sicilijos. Viskas, ko reikėjo šiam planui įgyvendinti, buvo plūduriuojantis lavonas ir suklastota jo tapatybė.

Visa tai sąjungininkai pavadino operacija „Mincemeat“ (angl. faršas, kapota mėsa, red.). Ja siekta apgauti vokiečius, kad šie manytų atsitiktinai perėmę „slapčiausius“ dokumentus, kuriuose atskleidžiamos išsamios sąjungininkų invazijos planų detalės. Norėdami tai padaryti, jie nusprendė, jog reikia lavono. Su patologo pagalba Karinio jūrų laivyno žvalgyba gavo tokio jūrininko Glyndwro Michaelo lavoną. Vyras mirė nurijęs žiurkių nuodų. G. Michaelui buvo suteiktas naujas majoro Williamo „Billo“ Martino vardas ir įtikinama suklastota tapatybė, kurią buvo galima „išskaityti“ su jo kūnu rastuose daiktuose. Majorui W. Martinui sukurta visa pirminė istorija: tarp dokumentų buvo meilės laiškai sužadėtinei, apie sužadėtuvių žiedo įsigijimą bylojantis kvitas, teatro bilietai, banko išrašai ir drabužių pirkimo kvitas.

Kai vyro istorija buvo galutinai sukurpta, majoras W. Martinas buvo apvilktas Karališkojo jūrų laivyno uniforma, o prie jo riešo antrankiais buvo pritvirtintas portfelis su suklastotais „itin slaptais“ dokumentais. Ant kūno buvo uždėta ir gelbėjimosi liemenė, kuri turėjo sukurti įspūdį, kad vyras yra lėktuvo katastrofos jūroje auka.

Glyndwro Michaelo kapas Huelvoje, Ispanijoje

Balandžio 30 dieną sutemus britų povandeninis laivas nuleido majoro W. Martino kūną į jūrą prie Hulevos krantų Ispanijoje. Majoras W. Martinas buvo įtrauktas į žuvusių britų sąrašą kartu su kitais kariškiais, kurie taip pat žuvo per lėktuvo katastrofas jūrose, tarp jų ir britų kino žvaigždė Leslie Howardas. Kai po kelių valandų majoro W. Martino kūną rado vienas ispanų žvejys, apie tai buvo informuotas Vokietijos žvalgybos agentas Ispanijoje. Dabar reikėjo viso labo laukti.

Velioniui priklausantys daiktai buvo gražinti britams, tačiau atlikus tyrimus paaiškėjo, kad „itin slapti“ dokumentai buvo atidaryti, perskaityti ir vėl uždaryti. Dar vienas įrodymas, kad ši apgaulė buvo sėkminga – vokiečių gynybinės pastangos netrukus iš esmės buvo nukreiptos kita linkme, o pastiprinimas vietoj Sicilijos buvo nusiųstas š Graikiją, Sardiniją ir Korsiką.

Sąjungininkai įsiveržė į Siciliją liepos 9 dieną, tačiau vokiečiai dar daugiau nei dvi savaites buvo įsitikinę, kad tikroji invazija į Siciliją buvo ne kas kita, kaip atitraukianti dėmesį diversija. Manoma, kad operacija „Mincemeat“ išgelbėjo tūkstančius gyvybių.

Majoras W. Martinas galų gale buvo su visomis karinėmis iškilmėmis palaidotas Huelvos kapinėse Cementerio de la Soledad. Ant jo antkapio buvo užrašyta: „Williamas Martinas, gimė 1907 metų kovo 29 dieną, mirė 1943 metų balandžio 24 dieną, mylimas Johno Glyndwyro Martino ir velionės Antonios Martin iš Kardifo, Velso, sūnus“. Po to, kai Didžiosios Britanijos vyriausybė 1998 metais atskleidė tikrąją G. Michaelo tapatybę, antkapis buvo pakeistas ir dabar ant jo parašyta: „Glyndwras Michaelas; tarnavo kaip majoras Williamas Martinas, RM“. Taigi, kapas pagerbia Glyndwrą Michaelą ir jo alternatyvią tapatybę – majorą W. Martiną, žmogų, kurio niekada nebuvo.

Operacijoje „Mincemeat“ naudoti dokumentai