78 metų M. Temeras į federalinės policijos būstinę San Paule atvyko kortežu, iki termino likus dviem valandoms.

Jis yra antras šios Lotynų Amerikos valstybės eksprezidentas, įtrauktas į „Plovykla“ (Lava Jato) pramintą didžiulį korupcijos tyrimą, jau nuvertusį dešimtis politikų ir korporacijų vadovų.

M. Temeras įtariamas vadovavimu „nusikalstamai organizacijai“, nukreipusiai iki 1,8 mlrd. realų (411 mln. eurų).

Rio de Žaneiro apeliacinis teismas trečiadienį nurodė M. Temerui „tuojau pat“ grįžti į kalėjimą, iš kurio jį prieš kelias savaites paleido kitas teisėjas, naujienų agentūrai AFP sakė teismo pareigūnas.

M. Temeras, kaltinamas vadovavimu rafinuotai grobstymo ir pinigų plovimo schemai, kovo mėnesį buvo areštuotas San Paule ir pervežtas į Rio de Žaneirą.

Tačiau po keturių dienų šį sprendimą kitas teisėjas panaikino, pareiškęs, kad stinga pateisinančių aplinkybių.

„Man tai nemalonus siurprizas, bet rytoj noriai pasiduosiu“, – trečiadienį vakare prie savo namų sakė M. Temeras.

„Įkalinimui nėra pagrindo. Patys teisėjai sako, jog nėra [M. Temero pabėgimo iš šalies ar įrodymų sunaikinimo] rizikos“, – teigė eksprezidento advokatas Eduardo Carnelosas.

„Argumentas – kad visuomenei reikia parodyti pavyzdį. Tai dar vienas liūdnas puslapis pastarojo meto Brazilijos teisingumo istorijoje“, – pridūrė advokatas.

Minimas tyrimas prasidėjo 2014 metais nuo įtariamo pinigų plovimo vienoje automobilių plovykloje sostinėje Brazilijoje, bet išsiplėtė ir atskleidė didžiulę kyšininkavimo schemą, įtraukusią valstybinę naftos kompaniją „Petrobras“ ir dideles statybos įmones. Kyšiai būdavo duodami kelių partijų politikams.

Jau nuteisti daugiau kaip 150 žmonių, o dar šimtams yra pareikšti kaltinimai. Atskleistos korupcijos mastas pribloškė brazilus, pavargusius nuo šalies lyderių kyšininkavimo.

M. Temeras yra ne pirmasis eksprezidentas, kurį įtraukė šis tyrimas, purtantis Brazilijos verslo ir politikos elitą.

Buvęs kairiųjų prezidentas Luizas Inacio Lula da Silva buvo nuteistas dviejose korupcijos bylose ir nuo 2018 metų balandžio atlieka ilgą įkalinimo bausmę.

M. Temeras laikinuoju prezidentu tapo, kai 2016 metais per apkaltą buvo nušalinta tuometinė valstybės vadovė, L. I. Lulos da Silvos parinkta politinė įpėdinė Dilma Rousseff. Nors D. Rousseff tiesiogiai nėra įtariama „Plovyklos“ skandale, jai pakenkė faktas, kad 2003–2010 metais, kai vyko dauguma įtariamos korupcijos atvejų, ji pirmininkavo „Petrobras“ valdybai.

Centro dešiniųjų politikas M. Temeras buvo visų laikų nepopuliariausias Brazilijos lyderis. Sausio 1 dieną jį prezidento poste pakeitė kraštutinių dešiniųjų lyderis Jairas Bolsonaro.