Trys šalys vertina, ar Iranas toliau laikosi sutarties įsipareigojimų ir savo ruožtu pabrėžia savo įsipareigojimus, tarp jų - sankcijų atšaukimą, sakoma toliau pareiškime. Trečiadienį JAV prezidentas Donaldas Trumpas nurodė imtis naujų sankcijų prieš Iraną, kurios nukreiptos prieš šalies metalų eksportą.

Iranas trečiadienį paskelbė įšaldantis kai kuriuos įsipareigojimus iš 2015 metais pasirašyto branduolinio susitarimo. Kartu prezidentas Hassanas Rouhani likusioms penkioms sutarties šalims - Vokietijai, Didžiajai Britanijai, Prancūzijai, Kinijai ir Rusijai - davė 60 dienų ultimatumą savo pažadams įgyvendinti ir apsaugoti nuo JAV sankcijų Irano naftos ir bankų sektorių. Priešingu atveju šalis esą atnaujins urano sodrinimą aukštesniu laipsniu nei leidžia sutartis.

Teheranas sakė reaguojantis į atnaujintas Vašingtono sankcijas, sudavusias skaudų smūgį Irano ekonomikai.

Europiečių pareiškime akcentuojami „mūsų pačių tvirti įsipareigojimai pagal šį susitarimą, taip pat ir dėl sankcijų panaikinimo Irano žmonių labui“, ir kritikuojamos JAV sankcijos.

„Šiuo atžvilgiu apgailestaujame, kad Jungtinės Valstijos pasitraukusios iš JCPOA sugrąžino sankcijas“, – sakoma pareiškime. JCPOA yra Bendrasis išsamių veiksmų planas (Joint Comprehensive Plan of Action) – taip oficialiai vadinamas susitarimas.

„Raginame šalis, nedalyvaujančias JCPOA, susilaikyti nuo bet kokių veiksmų, trukdančių likusioms šalims visiškai vykdyti savo įsipareigojimus“, – nurodoma pareiškime.

Europos galios pridūrė, kad yra „pasiryžusios toliau stengtis palaikyti teisėtą prekybą su Iranu“, taip bandant išsaugoti pavojuje atsidūrusią sutartį.

Tačiau nurodoma, kad Iranas tuo pačiu metu privalo „visiškai vykdyti savo įsipareigojimus pagal JCPOA, kaip darė iki šiol, ir susilaikyti nuo bet kokių eskaluojančių žingsnių“.