„Šiaurės Korėja paleido neatpažintų sviedinių rytų kryptimi“ iš Sinori vietovės Šiaurės Pjongano provincijoje, sakoma Pietų Korėjos kariuomenės Jungtinio štabų vadų komiteto pranešime.

„Tebeanalizuojame, ar sviedinys buvo vienas, ar keli“, – naujienų agentūrai AFP sakė komiteto atstovas Kim Joon-rakas.

Numanomi ginkluotės bandymai buvo surengti JAV pasiuntiniui Stephenui Biegunui atvykus į Seulą tartis, kaip būtų galima pajudėti iš aklavietės derybose dėl Pchenjano branduolinio nusiginklavimo.

Keliomis dienomis anksčiau Šiaurės Korėja surengė karines pratybas ir paleido salvinės raketų ugnies sistemų sviedinių bei, kaip manoma, mažo nuotolio balistinę raketą.

Trečiadienį vakare prasidėjęs S. Bieguno vizitas Seule yra pirmasis nuo vasarį Hanojuje surengtų JAV prezidento Donaldo Trumpo ir Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno antrųjų derybų, iširusių nepasiekus jokio susitarimo.

Pchenjanas, Seulas ir Vašingtonas šeštadieninių pratybų raketos paleidimu, draudžiamu pagal Jungtinių Tautų Saugumo Tarybos rezoliucijas, nes tai galėtų pakenkti diplomatinėms pastangoms, Kim Jong Unui pažadėjus įšaldyti didelio nuotolio raketų bandymus.

Šiaurė šeštadienį nurodė, kad per pratybas buvo panaudota daug „didelio nuotolio salvinės raketų ugnies sistemų ir taktinių valdomųjų ginklų“.

Tačiau ekspertai sako, kad Pchenjanas paleido mažiausiai vieną mažo nuotolio balistinę raketą. Autoritetingas tinklalapus „38 North“ iškėlė prielaidą, kad šis ginklas buvo „tiesiogiai importuota“ Rusijos gamybos raketa „Iskander“.

„Paleidimo Šiaurės Korėjoje metu susidarusios nuolaužos kone visiškai atitinka Rusijos atliktą „Iskander“ paleidimą“, – pažymėjo tinklalapis.

Jeigu Šiaurės Korėja tikrai gavo „Iskander“ iš Rusijos, tokiu atveju Pchenjanas „turi galimybę leisti kovines galvutes į taikinius Pietų Korėjoje dideliu tikslumu“.

Gali apsunkinti derybas

Šiaurės Korėjos atliktas, kaip manoma, trumpojo nuotolio raketų paleidimas gali komplikuoti branduolines derybas su Jungtinėmis Valstijomis, ketvirtadienį pareiškė Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas.

„Kokie bebūtų Šiaurės Korėjos ketinimai, mes perspėjame, kad tai gali apsunkinti derybas“, – pareiškė prezidentas interviu televizijai, minint jo antrąsias metines šalies vadovo poste.