Vos prieš dvi dienas M. Pompeo taip pat atšaukė kelionę į Vokietiją, kad galėtų nuskristi į Iraką išaugus įtampai dėl Irano.

Grenlandijoje M. Pompeo turėjo apsilankyti sostinėje Nuke ir susitikti su Niujorko Nacionalinės oro gvardijos kariais, dislokuotais padėti klimato tyrimams. Šios pajėgos yra dislokuotos siekiant pademonstruoti JAV įsipareigojimus dėl Arkties aplinkos apsaugos.

Tačiau Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus sakė, kad M. Pompeo atideda šią kelionę „dėl būtinybės ketvirtadienį būti Vašingtone“.

„Norime perplanuoti sekretoriaus vizitą Grenlandijai, Danijai ir Jungtinėms Valstijoms patogiu laiku“, – sakė ji.

Grenlandija yra autonominė Danijos teritorija. Nuke su M. Pompeo turėjo susitikti ir danų užsienio reikalų ministras Andersas Samuelsenas.

Grenlandijos užsienio reikalų ministerijos aukšto rango pareigūnas Kennethas Hoeghas anksčiau naujienų agentūrai AFP sakė, kad M. Pompeo vizitas atidedamas. Grenlandijos vyriausybės pareiškime sakoma, jog ji buvo informuota, kad M. Pompeo dėl „neatidėliotinų reikalų“ reikalingas Vašingtone.

Kelionė atšaukta smarkiai padidėjus trinčiai su Iranu, Jungtinėms Valstijoms paskelbus apie lėktuvnešio kovos grupės ir strateginių bombonešių B-52 dislokavimą Vidurio Rytuose, siekiant atsverti "realias Irano grėsmes".

Iranas trečiadienį paskelbė, kad įšaldys dalį savo įsipareigojimų pagal 2015 metų daugiašalį susitarimą dėl jo branduolinės programos, iš kurio prieš metus pasitraukė Jungtinės Valstijos.

Antradienį vietoje skrydžio į Vokietiją M. Pompeo nuvyko iš anksto neskelbto vizito į Iraką, kur Iranas daro didelę įtaką. Ten jis sakė, kad šalies lyderiai pažadėjo ginti JAV interesus.

M. Pompeo apsilankymu Grenlandijoje turėjo baigtis keturių dienų kelionė Europoje, prasidėjusi Suomijoje, kur jis dalyvavo aštuonių Arkties tarybos narių susitikime.

Nors skeptiškai vertina kovą su klimato kaita, M. Pompeo pažymėjo, kad Arktyje, kuri paprastai būdavo užšalusi, atsiveria nauji jūrų keliai, ir ginčijo Kinijos vaidmenį siekiant interesų šiame regione.

Trečiadienį M. Pompeo praleido Londone, kur aptarė įtampą dėl Irano ir pateikė komentarų apie religijos laisvę, kuri yra tarp jo prioritetų.