J. Jansonas sutiko siekti prezidento posto, nurodė A. Krauzė.

J. Jansono kandidatūra buvo aptarta su aljanso partijomis, todėl tikimasi, kad jis bus ŽVS kandidatas, sakė LVS lyderis A. Krauzė. pasak jo, Latvijos žaliųjų partija dar turi priimti sprendimą šiuo klausimu.

Nominuoti J. Jansoną LVS nusprendė todėl, kad jis yra politiškai neutralus, nepartinis kandidatas, kuris kaip atstovas žmogaus teisių reikalams daug nuveikė spręsdamas aktualius klausimus, sakė A. Krauzė ir taip pat akcentavo jo kompetenciją.

Latvijos žaliųjų partijos pirmininkas Edgaras Tavaras BNS sakė, kad jo partija neprieštarauja J. Jansonso nominavimui.

„P. Jansonas yra labai gerbiamas ir geros reputacijos kandidatas. Mes neprieštaraujame jo nominavimui, bet norime išgirsti jo požiūrį dėl kelių klausimų“, – sakė E. Tavaras.

Jis pridūrė, kad žalieji planuoja ketvirtadienį susitikti su J. Jansonu ir išgirsti jo poziciją aplinkosaugos, užsienio santykių, saugumo ir gynybos, Latvijos ekonomikos klausimais. Galutinį sprendimą partija ketina priimti ir paskelbti ketvirtadienį po pietų, po susitikimo su J. Jansonu.

„Norime demokratinio balsavimo, norime, kad žmonės klausytųsi kandidatų ir išgirstų jų vizijas“, – sakė E. Tavaras.

A. Krauzė pažymėjo, kad J. Jansonas jau per ankstesnes konsultacijas su LVS nariais buvo minimas kaip potencialus kandidatas į prezidentus.

Kaip pranešta anksčiau, dauguma valdančiosios koalicijos partijų kandidatu į Latvijos prezidentus patvirtino teisininką Egilą Levitą, Europos Sąjungos Teisingumo Teismo teisėją.

Dabartinis Latvijos prezidentas Raimondas Vėjuonis antradienį paskelbė nusprendęs nesiekti būti perrinktas antrai kadencijai.

Kandidatų į prezidentus registracija prasideda ketvirtadienį.