Strateginių ir tarptautinių studijų centro padalinys „ChinaPower“ paskelbė nuotraukų, kuriose matyti didelis laivas, statomas Dziangnano laivų statykloje Šanchajuje.

Iš nuotraukų galima spręsti, kad laivo pirmagalis ir kitos korpuso dalys jau surenkamos. Tikėtina, kad statomas 80-85 tūkst. tonų vandentalpos laivas bus 002 tipo lėktuvnešis. Jau anksčiau buvo žinoma, kad Kinijos karinės jūrų pajėgos planuoja tokį laivą.

„Per debesis ir rūką matosi, kaip atrodo, didelio laivo pirmagalis ir pagrindinė korpuso sekcija“, – rašo „ChinaPower“.

„Nors informacija apie 002 tipo (laivus) yra ribota, tai, kas stebima Dziangnane, atitinka, ko yra tikimasi iš Liaudies išvadavimo armijos karinių jūrų pajėgų trečiojo lėktuvnešio“, – pridūrė analitikai.

Kinijos pirmasis lėktuvnešis – 66 tūkst. tonų vandentalpos „Liaoning“ – buvo pastatytas Pekinui iš Ukrainos įsigijus neužbaigto sovietinio lėktuvnešio korpusą.

Kinija statosi jau trečią lėktuvnešį

Antrasis, Kinijos nuo pradžios iki pabaigos pastatytas 001A tipo lėktuvnešis, pagrįstas „Liaoning“ konstrukcija, prieš metus buvo pradėtas bandyti.

„ChinaPower“ nurodė, kad sprendžiant iš nuotraukų Dziangnano laivų statykloje šiuo metu įrengiamas naujas bokštinis kranas, užtvindomas dokas ir nuleidimo kanalas, pritaikyti didžiuliam naujam lėktuvnešiui.

Internete paskelbtoje „ChinaPower“ ataskaitoje sakoma, kad šis laivas gali būti užbaigtas 2022 metais.

Sausį vienas Kinijos aukšto rango karinio laivyno ekspertas sakė, kad jo šaliai reikia „mažiausiai“ trijų lėktuvnešių, kad Pekinas galėtų apginti savo pakrantes ir valstybės interesus pasaulyje.

„Mūsų šalis turi 18 tūkst. km ilgio pakrantę. Be to, mūsų ekonomika nukreipta į išorę, o mūsų interesai užsienyje didėja“, - sakė komodoras Zhang Junshe, Karinių jūrų pajėgų tyrimų instituto darbuotojas.