Izraelio keliuose ir gatvėse 20 val. vietos (ir Lietuvos) laiku sustojo autobusai ir automobiliai; daugelis žmonių išlipo iš savo transporto priemonių, kad nuleidę galvas ir tylėdami pagerbtų aukas.

Prezidentas Reuvenas Rivlinas ir kariuomenės Generalinio štabo viršininkas generolas leitenantas Avivas Kochavi dalyvavo ceremonijoje prie Raudų (Vakarų) sienos.

Ši siena - viena švenčiausių judaizmo vietų – yra Rytų Jeruzalėje, kurią Izraelis okupavo per 1967 metų Šešių dienų karą ir vėliau aneksavo. Tarptautinė bendrija šios aneksijos niekada nepripažino.

Iki trečiadienio vakaro visame Izraelyje šalies vėliavos bus nuleistos iki pusės stiebo.

Piliečiai šįmet pagerbė 23 741 Izraelio saugumo pajėgų narį ir 3 150 civilių, žuvusių nuo 1860-ųjų – tais metais teritorijoje, kur vėliau susikūrė Izraelis, arabas nužudė pirmą žydą.

Nuo šeštadienio per naujausią smurto protrūkį, kai iš palestiniečių islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo Gazos Ruožo buvo paleista daugybė raketų, o Izraelis surengė virtinę atsakomųjų antskrydžių, žuvo keturi civiliai žydai.

„Nedegame noru kariauti, bet žinome, kad mūsų nusiteikimas pasiaukoti yra yra mūsų likimo garantija“, – sakė ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu antradienį per vieną iš atminimo renginių.

Pirmadienį Gazos Ruožo lyderiai ir Izraelis sutarė dėl paliaubų, užbaigusių dvi dienas trukusią konfrontaciją.

Trečiadienį Izraelyje karių kapinėse ir prie memorialų karo aukoms vyksta minėjimo renginiai, prasidėję 11 val. sirenų gausmu.

Žuvusių karių ir civilių atminimui skirti renginiai baigsis trečiadienį vakare, o jau ketvirtadienį žydų valstybė švęs Nepriklausomybės dieną.

Palestiniečiai šią dieną minės savo Katastrofos (arab. Nakba) pradžios 71-ąsias metines, kai kuriantis Izraelio valstybei daugiau kaip 700 tūkst. jų tautiečių buvo išvaryti arba priversti palikti namus.