„Prezidentas Donaldas J. Trumpas priims Vengrijos ministrą pirmininką Viktorą Orbaną Baltuosiuose rūmuose 2019-ųjų gegužės 13-ąją“, – sakoma administracijos pranešime.

„Atsižvelgdami į ilgalaikius ryšius tarp Jungtinių Valstijų ir Vengrijos, prezidentas ir premjeras aptars būdus gilinti bendradarbiavimą įvairiais klausimais, įskaitant prekybą, energetiką ir kibernetinį saugumą“, – priduriama jame.

Pastarąjį kartą Vengrijos ministras pirmininkas Baltuosiuose rūmuose lankėsi 2005-aisiais. Premjero poste tuo metu dirbo Ferencas Gyurcsany.

2016 metų liepą V. Orbanas pirmasis iš Europos Sąjungos valstybių lyderių išreiškė palaikymą D. Trumpui per JAV prezidento rinkimų kampaniją.

2010-aisiais į valdžią grįžęs V. Orbanas ne vienerius metus buvo griežtai kritikuojamas tuometinio JAV prezidento Baracko Obamos administracijos dėl vadinamosios stabdžių ir atsvarų sistemos (valdžių tarpusavio kontrolės) ir teisinės valstybės silpninimo. Tai per savo vizitą į Budapeštą 2011 metų birželį akcentavo ir tuometė JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton.

Tačiau pastaraisiais mėnesiais JAV ir Vengrijos santykiai pastebimai pagerėjo. Balandžio pradžioje šalys pasirašė dvišalį susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, o kiek anksčiau buvo paskelbta apie Budapešto planus įsigyti amerikietiškų vidutinio nuotolio raketų savo oro gynybos sistemai pagerinti.

Visgi valstybės sekretorius Mike'as Pompeo vasarį viešėdamas Vengrijoje įspėjo Budapeštą, kad „autoritarinė Rusija niekuomet nebus mažesnių šalių laisvės ir suvereniteto draugė“, nors V. Orbanas laikomas vienu svarbiausių Rusijos prezidento Vladimiro Putino sąjungininkų Europos Sąjungoje.

M. Pompeo taip pat akcentavo grėsmes, kurias kelia bendradarbiavimas su prieštaringai vertinama Kinijos telekomunikacijų milžine „Huawei“, aktyviai veikiančia Vengrijoje, taip pat su Kinijos banku ir keliomis kitomis kinų įmonėmis. Anot valstybės sekretoriaus, su vengrų pareigūnais jis kalbėjosi apie tai, kaip pavojinga leisti Kinijai „įgyti placdarmą Vengrijoje“.