Krymo aneksija mane sukrėtė, – sakė jis RFE/RL. – Kai priėmiau sprendimą [nepriimti rusų, kurie nepaneigė aneksijos], nesitikėjau, kad kils šitokia banga... nė baisiausiame sapne nesapnavau, kad tai užsitęs penkerius metus. Bet džiaugiuosi, kad įvyko ši polemika.“

Kai 2014 m. prie savo keturių žvaigždučių viešbučio „Brioni Boutique Hotel“ Ostravos mieste T. Krsmaras pakabino ženklą su užrašu, kad nepriima rusų, Čekijos prekybos inspekcija jam skyrė 50 000 kronų (1 944 eurų) baudą už antidiskriminacinių įstatymų pažeidimą.

Verslininkas apskundė šį sprendimą, ir regiono teismas atšaukė baudą.

Tada Čekijos Aukščiausiasis administracinis teismas anuliavo šį regiono teismo sprendimą ir perdavė bylą regioniniam Ostravos teismui. 2018 m. teismas priėmė T. Krcmarui nepalankų sprendimą, tik sumažino baudą iki 5 tūkst. kronų (194 eurų).

T. Krcmaro tai netenkino. „Nesutikčiau, net jei tekų mokėti vieną kroną“, – sakė jis iDnes.cz.

Dabar Čekijos Konstitucinis Teismas priėmė tokį sprendimą – svečių nepriėmimas į viešbutį
dėl tautinių ar religinių priežasčių pažeistų šalies įstatymus dėl diskriminacijos, bet nepriėmimas dėl pilietybės minėtų įstatymų nepažeidžia. Pasak balandžio 30-osios teismo nutarimo, net Čekijos vyriausybė diskriminuoja, remdamasi tautybe, pavyzdžiui, spręsdama, kurių tautų asmenims duoti įvažiavimo į šalį vizą.

Aukščiausiojo Teismo sprendimu, pirminės instancijos teismo nuosprendis apribojo T. Krcmaro politinės išraiškos laisvę.

Galiausiai verslininkas pasijuto išteisintas. „Laikau tai sėkme – teisybė mūsų pusėje“, – džiaugėsi jis.

Tiesa, po naujausio teismo sprendimo kilo negatyvių reakcijų banga, jis netgi sulaukė grasinimų. „Pastarosiomis dienoms į viešbutį atėjo laiškų, kuriuos perdavėme policijai. Jie per toli nuėjo – man grasino mirtimi. Čekai (grasino), ne rusai“, – pasakojo viešbučio savininkas.

T. Krcmaro senelis buvo ukrainietis. Verslininkui 2014 m. Krymo aneksija asocijuojasi su sovietų invazija į tuometinę Čekoslovakiją 1968 m. „Nereikia nuolat lipti ant to paties grėblio, – sakė jis. – Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas nesugalvojo nieko naujo (aneksuodamas Krymą). Man susidaro įspūdis, kad daug žmonių prastai išmano istoriją, aš padėjau atšviežinti žinias.“

Iš karto po Krymo aneksijos JTO paskelbė rezoliuciją, kuria patvirtino Ukrainos teritorinį vientisumą ir paskelbė Rusijos okupacinių pajėgų organizuotą referendumą neteisėtu.

T. Krcmaras, praėjus kelioms savaitėms po draudimo rusams apsistoti viešbutyje įvedimo, pakeitė strategiją – sutiko priimti rusus svečius, jei šie pasirašys po teiginiu, kad Krymas priklauso Ukrainai. Jo teigimu, apie 10 proc. viešbučio lankytojų rusų nesutiko pasirašyti, taigi neapsistojo jo viešbutyje.

T. Krcmaras mano, kad Vakarai pernelyg vangiai reaguoja į Maskvos veiksmus (jo manymu, naujausias akibrokštas – V. Putino pasiūlymas išduoti ukrainiečiams rusiškus pasus).
„Viskas čia aišku. Savaime suprantama, kaimyninių valstybių reakcija, Europos Sąjungos ir kitų šalių įvestos sankcijos turėjo įtakos. Bet iš esmės viskas juda netinkama kryptimi. Rusijos imperinė politika nesikeičia“, – įsitikinęs čekų verslininkas.