M. Pompeo vėliau antradienį ketino susitikti su Vokietijos kanclere Angela Merkel ir užsienio reikalų ministru Heiko Maasu.

„Deja, turime iš naujo suplanuoti susitikimų Berlyne tvarkaraštį dėl neatidėliotinų reikalų“, – sakė Valstybės departamento atstovė Morgan Ortagus.

„Tikimės iš naujo suplanuoti virtinę svarbių susitikimų. Sekretorius tikisi greitai apsilankyti Berlyne“, – pridūrė ji.

M. Ortagus išsamiau nekomentavo, kodėl staiga pasikeitė planai.

A. Merkel neslepia turimų nesusitarimų su JAV prezidentu Donaldu Trumpu, dažnai kritikuojančiu artimą sąjungininkę Vokietiją, ypač dėl, jo nuomone, nepakankamų išlaidų NATO reikmėms.

Berlynas ir Vašingtonas taip pat ginčijasi dėl daugybės prekybos klausimų bei projekto „Nord Stream 2“, numatančio naujo Vokietiją su Rusija per Baltijos jūrą jungsiančio dujotiekio statybą.

Vokietijos parlamento Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Norbertas Roettgenas pareiškė, kad „net jei atšaukimo priežastys buvo neišvengiamos, deja, jos dera su dabartiniu santykių tarp dviejų vyriausybių klimatu“.

Paprašyta įvardyti galimas M. Pompeo vizito Vokietijoje atšaukimo priežastis A. Merkel kanceliarija liepė kreiptis į JAV ambasadą Berlyne.

Trumpame pareiškime Vokietijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad „abi šalys sutarė greitai surasti naują datą“.

Dienraštis „Sueddeutsche Zeitung“ paskutinės minutės vizito atšaukimą pavadino „akibrokštu“ bei vienoje antraštėje pareiškė, kad „Vokietijos ir Amerikos draugystė yra sugriauta“.

Nacionalinės naujienų agentūros DPA teigimu, M. Pompeo sprendimas atšaukti vizitą Berlyne „įsipaišo į gana apleistą (santykių) paveikslą“.

DPA atkreipė dėmesį, kad buvęs JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vadovas M. Pompeo per daugiau kaip metus valstybės sekretoriaus poste aplankė dešimtis šalių, bet kol kas nebuvo atvykęs į didžiausią Europos ekonomiką Vokietiją.

Savo kelionės pradžioje M. Pompeo susitiko su Arkties tarybos valstybės narių ministrais Suomijos šiauriniame Rovaniemio mieste.

Naujienų agentūra „Bloomberg“ pranešė, kad M. Pompeo, kaip ir planuota, toliau turėtų apsilankyti Londone.

„Vizitas į Londoną trečiadienį tebėra suplanuotas“, – pranešė „Bloomberg“, remdamasi Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministerijos atstovo pateikta informacija.

Gegužės 8-ąją M. Pompeo turėtų susitikti su JK premjere Theresa May ir diplomatijos vadovu Jeremy Huntu. JAV valstybės sekretorius taip pat Londone turėtų pasakyti kalbą apie dvišalius Jungtinių Valstijų ir JK santykius.

Po to M. Pompeo turėtų išvykti į Grenlandiją.

Iki šiol neaišku, kur antradienį išvyko M. Pompeo. Valstybės sekretorių lydintiems žurnalistams nebuvo pranešta, kur skris jų lėktuvas. Be to, tiems reporteriams buvo pasakyta, kad jie galbūt neturės techninės galimybės perduoti informacijos iki pat vizito toje šalyje pabaigos.

Kai kurie stebėtojai tvirtina, kad M. Pompeo lėktuvas skrenda į Rytus, galbūt Izraelio kryptimi.