Šiaurės Korėjos lyderio aplinka akivaizdžiai formuoja naująjį įvaizdį, sprendžiant iš pastarųjų kelių viešųjų renginių, įskaitant pertvarkas parlamente ir pirmąją Kim Jong Uno užsienio kelionę nuo viršūnių susitikimo Hanojuje – susitikimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu. Nors vienas diplomatas, dalyvavęs Jungtinių Valstijų derybose, buvo paaukštintas pareigomis, kiti, pavyzdžiui, Kim Jong Uno sesuo, jo vyriausiasis derybininkas bei vyras, kurį jis siuntė tarpininkauti per abu jo susitikimus su D. Trumpu, išnyko iš akiračio.

Tokie žingsniai galėtų reikšti, kad Kim Jong Unas valo gretas, – dažnas reiškinys vienpartinėje diktatūroje, arba galimas daiktas, jie byloja apie aplinkybes, nežinomas išorės stebėtojams. Bet kokiu atveju, nėra jokių požymių, kad Kim Jong Unas būtų labiau linkęs sutikti atsisakyti savo branduolinės programos mainais į sankcijų režimo sušvelninimą, kaip kad to reikalauja Jungtinės Valstijos.

Kim Jong Unas

Žemiau pateikiama, kas liko iš Kim Jong Uno derybininkų komandos nuo pat tada, kai vyko minėtas viršūnių susitikimas:

Kim Yong Cholas, buvęs generolas ir Šiaurės Korėjos žvalgybos vadovas

Jis plūstamas bei koneveikiamas Seule kaip tariamai tikrasis Pietų Korėjos karo laivo nuskandinimo organizatorius (2010 metais per Pietų Korėjos korvetės „Cheonan“ torpedavimą žuvo 46 jūreiviai). Vašingtonui jis yra pagrindinis pasiuntinys, padėjęs rengti abu D. Trumpo ir Kim Jong Uno viršūnių susitikimus.

Šių metų balandį Kim Yong Cholas netikėtai neteko Jungtinio fronto departamento vadovo posto ir buvo pakeistas mažiau žinomu pareigūnu; be to, jis nedalyvavo Kim Jong Uno susitikimuose su V. Putinu, vykusiuose neseniai Rusijoje. Ekspertai nesutaria, ar toks pakeitimas yra rango pažeminimas.

Mike'as Pompeo, Kim Yong Cholas

Jis buvo paskirtas į 14-os narių Valstybės reikalų komisiją, kuriai vadovauja pats Kim Jong Unas, ir manoma, jog jis išsaugos įvairias valdančiosios partijos pozicijas.

Vienas Pietų Korėjos vyriausybės pareigūnas, nepanoręs skelbti savo pavardės, sakė, jog Kim Yong Cholo statusas kol kas nesikeičia.

„Ar jis ir toliau atliks tam tikrą svarų vaidmenį, kol kas neaišku, – sakė Lee Hye-hoon, opozicijos įstatymų leidėja, kuri vadovauja Pietų Korėjos Nacionalinės asamblėjos žvalgybos komitetui. – Aš neišgirdau aiškaus atsakymo, ar Kim Yong Cholui yra priekaištaujama dėl nesėkmės Hanojaus viršūnių susitikime, bet susidariau įspūdį, jog taip ir yra“.

Kim Yong Cholas, Mike'as Pompeo

Ri Yong Ho, užsienio ministras

Prityręs diplomatas, kadaise Jungtinėse Tautose nepagailėjęs griežtos kritikos Donaldui Trumpui ir apibūdinęs jį kaip „psichiškai ligonį, apsėstą didybės manijos“, nuo Hanojaus susitikimo vis dar išlaiko pagrindinį užsienio politikos vaidmenį. Jis ne tik buvo per nauja paskirtas į valstybės reikalų Komisiją balandį, bet ir buvo matomas greta Kim Jong Uno visuose pastaruoju metu vykusiuose diplomatiniuose renginiuose, įskaitant ir susitikimus su V. Putinu Vladivostoke.

Tas faktas, kad tokiuose renginiuose nedalyvavo kiti svarbūs valdžios veikėjai, tokie kaip Kim Yong Cholas, galimai sustiprins tiek Ri Yong Ho, tiek šalies užsienio ministerijos vaidmenį. Tačiau jo dalyvavimas veikiau byloja apie Šiaurės Korėjos požiūrio į Vašingtoną tęstinumą nei pokyčius, kadangi Ri Yong Ho užsienio ministro postą užima nuo 2016-ųjų ir, kaip diplomatas su daugiau nei dviejų dešimtmečių patirtimi, yra padėjęs palaikyti santykius su JAV ir kitomis užsienio valstybėmis.

Ri Yong-ho

Choe Son Hui, pirmoji užsienio viceministrė

Vienas iš labiausiai netikėtų pokyčių buvo Choe Son Hui kilimas karjeros laiptais. Ši šiurkščiomis stačiokiškomis kalbomis garsėjanti diplomatė kitados tarp užsienio derybininkų buvo labiau žinoma kaip vertėja, kuri leisdavo sau itin laisvai versti savo viršininko žodžius per šešių šalių derybas, teigia Pietų Korėjos atstovas derybose dėl Šiaurės Korėjos branduolinės programos nutraukimo Chun Yung-woo.

Nuo Hanojuje vykusių derybų Choe Son Hui buvo paaukštinta iki valstybės reikalų komisijos lygmens kartu su Ri Yong Ho ir buvo paskirta į pirmosios užsienio viceministrės postą. Ji ne kartą pelnė Kim Jong Uno pasitikėjimą, tarkim, pasodinta prie vieno stalo su Rusijos prezidentu V. Putinu per Vladivostoke vykusį banketą arba dalyvavusi užsienio žiniasklaidos spaudos konferencijoje, kur pareiškė, esą visa, ką ji pasakiusi, yra aukščiausiojo lyderio asmeninės pažiūros.

Ne per seniausiai ji buvo cituojama kritikuojant aukščiausius JAV pareigūnus: valstybinėje žiniasklaidoje JAV prezidento Donaldo Trumpo nacionalinio saugumo patarėją Johną Boltoną ji vadino „trumparegiu“. Pietų Korėjos pareigūno teigimu, šalies vyriausybė tiki, kad Choe ateityje teks itin svarbus vaidmuo.

„Kim Jong Uno pasitikėjimas Choe yra labai ypatingas, – sakė mokslinis bendradarbis Kim In-tae iš Nacionalinio saugumo strategijos instituto prie Nacionalinės žvalgybos agentūros. – Choe Son Hui vaidmuo neišvengiamai stiprės“.

Choe Son Hui

Kim Yo Jong, sesuo

Iš dalies demonstruojanti karališkosios šeimos (narės) povyzą, iš dalies asmeninė asistentė, Kim Yo Jong pastaraisiais mėnesiais iškilo kaip viena iš savo vyresnio brolio artimiausių padėjėjų. Nors ji tapo pirmąja valdančios šeimos nare, aplankiusia Seulą ir lydėjusią Kim Jong Uną į jo viršūnių susitikimus su D. Trumpu ir Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, ji kartu vykdė paprastas kasdieniškas užduotėles, pavyzdžiui, padėdavusi lyderiui užgesinti cigaretę per traukinio stoteles Kinijoje.

Būtent dėl to, kad Kim Yo Jong buvo taip arti valdžios vairo, pastarosiomis savaitėmis jos dingimas iš akiračio sukėlė ypatingos intrigos. Ji ne tik nebuvo įtraukta į naujai išrinktų papildomų politinio biuro narių sąrašą balandį, ji nedalyvavo ir susitikimuose su V. Putinu. Iš tiesų, nuo balandžio pradžios pradėtų pertvarkų jos pavardės nepaminėjo nei viena valstybinės žiniasklaidos priemonė, kai tuo tarpu anksčiau per metus ji sudalyvaudavo devyniuose viešuose renginiuose, skelbia Šiaurės Korėjos naujienų portalas NKPro.

Per anksti daryti išvadą, jog ji nustumta į žemesnes pareigas, sakė vyresnioji analitikė Rachelė Minyoung Lee iš Seule veikiančio NKPro.

„Atrodo tiesiog neįtikima, jog per Kim Jong Uno vizitą Rusijoje jos nė karto niekur nebuvo matyti“, – sakė analitikė.

Kim Yo Jong


Kim Hyok Chol, vyriausiasis derybininkas

Patyrusio diplomato, garsėjančio kaip svarbaus derybininko pokalbiuose su JAV, Kim Hyok Cholo šiųmetis paskyrimas į analogiškas pareigas, kaip ir specialiojo JAV administracijos pasiuntinio Šiaurės Korėjai Stepheno Bieguno, nustebino Šiaurės Korėjos apžvalgininkus. Viena Pietų Korėjos televizija vaizdo įraše, transliuojančiame D. Trumpo ir Šiaurės Korėjos pareigūnų susitikimą Baltuosiuose rūmuose, apibrėžė apie jį apskritimą, klausdama, kas jis toks.

Po Hanojuje vykusių derybų Kim Hyok Cholas vėl paniro į nežinią, jo pavardė valstybinėje žiniasklaidoje nustojo būti minima. Todėl galima spėlioti apie jo ganėtinai žemas pareigas dabartinėje Pchenjano valdžios struktūroje arba net jo išstūmimą iš jos. Pasak Pietų Korėjos įstatymų leidėjos Lee Hye-hoon, žvalgybos pareigūnai nepatvirtina, ar Kim Hyok Cholas buvo vienaip ar kitaip nubaustas.

„Kiek aš žinau, Kim Hyok Cholas Hanojuje nepadarė jokių nusižengimų, todėl nėra pagrindo manyti, jog jis susilaukė papeikimo ar kitokių nuobaudų“, – sakė buvęs Pietų Korėjos derybininkas Chunas.

Kim Hyok Chol