Nuo šeštadienio ryto iš Gazos Ruožo į Izraelį palestiniečių kovotojai paleido daugiau kaip 600 raketų. Tai paskatino Izraelį reaguoti, kuris atsakė vykdydamas antskrydžius.

Žuvo mažiausiai 23 palestiniečiai, tarp kurių dvi nėščios moterys. Taip pat žuvo keturi izraeliečiai, o šimtai kitų buvo sužeisti.

Penktadienį palei Gazos Ruožą vyko smurtingiausi per pastarąsias savaites protestai. Izraelio duomenimis, buvo sužeisti du jo kariai. Izraelis, palestiniečių duomenimis, Gazos Ruože nužudė keturis palestiniečius, tarp jų - du radikalaus islamo judėjimo „Hamas“ narius.

Viena izraeliečių kariuomenės atstovė atsisakė komentuoti susitarimą, bet po numatyto ugnies nutraukimo įsigaliojimo, regis, nebuvo užfiksuota nei naujų raketų atakų iš palestiniečių anklavo, nei Izraelio aviacijos smūgių, pranešė Gazos Ruože esantis naujienų agentūros AFP korespondentas.

Tarpininkaujant Egiptui buvo sutarta nutraukti ugnį nuo 4 val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku, su anonimiškumo sąlyga sakė vienas islamistų judėjimo „Hamas“ kontroliuojamo anklavo valdininkas ir dar vienas pareigūnas iš „Hamas“ palaikančios grupuotės „Islamo džihadas“.

Vienas egiptiečių pareigūnas, pageidavęs likti anonimu, taip pat patvirtino, kad buvo sudarytas susitarimas.

Apie susitarimą pranešta kilus rimčiausiam smurto protrūkiui nuo 2014 metų karo palestiniečių anklave.

Savaitgalį aštrėjusi konfrontacija prasidėjo šeštadienį, kai iš Gazos Ruožo buvo paleista daugybė raketų, o žydų valstybė surengė virtinę atsakomųjų antskrydžių.

Per tą laiką buvo nukauti mažiausiai 23 palestiniečiai, tarp jų – ne mažiau kaip devyni kovotojai, taip pat po dvi nėščiąsias ir kūdikius, nurodė Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija.

Izraelyje taip pat žuvo keturi civiliai, iš kurių mažiausiai trys turėjo šios šalies pilietybę.

Smurtas įsiplieskė „Hamas“ raginant Izraelį pradėti švelninti Gazos Ruožui taikomą blokadą, kaip numato ankstesnė paliaubų sutartis, pasirašyta tarpininkavus Egiptui ir JT.

Izraelis taip pat spaudžiamas stabilizuoti padėtį ir užkirsti kelią šalies pietinių gyvenviečių apšaudymui raketomis.

Žydų valstybė vėliau šią savaitę minės Kritusių karių atminimo ir Nepriklausomybės dienas, o gegužės 14–18 dienomis – surengs „Eurovizijos“ dainų konkursą, kaip prognozuojama, pritrauksiantį į šalį tūkstančius lankytojų.

Tuo metu Gazos Ruožo gyventojams musulmonams prasideda šventasis Ramadano mėnuo.

Palestiniečių anklavo pareigūnai apkaltino žydų valstybę nesiimant žingsnių blokadai sušvelninti, kaip buvo žadama pagal ankstesnes paliaubų sutartis.

Minėtas „Islamo džihado“ atstovas pareiškė, kad vėliausias susitarimas taip pat grindžiamas pažadu, jog Izraelis sušvelnins blokadą.

Pasak jo, buvo sutarta dėl tokių žingsnių kaip žvejybos prie Gazos Ruožo krantų apribojimų švelninimas ir sklandesnis elektros bei kuro tiekimas anklavui.

Prie naujo karo slenksčio

Nuo 2008 metų tarp Izraelio ir palestiniečų kovotojų Gazoje vyko trys karai. Po pastarojo smurto proveržio buvo iškilusi reali naujo karo grėsmė.

Sekmadienis buvo itin kruvina diena – per ją žuvo 19 palestiniečių ir keturi civiliai žmonės Izraelyje. Tarp žuvusių palestiniečių yra „Hamas“ karinio sparno vadas. Anot Izraelio, jis nukautas už tai, kad dalyvavo aprūpinant Gazos Ruože veikiančias kovotojų grupuotes lėšomis iš Irano. Tai vienas iš retų atvejų, kai žydų valstybės armija pripažino įvykdžiusi tikslinį nužudymą.

Izraelio vyriausybės vadovas Benjaminas Netanyahu sekmadienį sakė nurodęs kariškiams „tęsti stiprius smūgius teroristiniams elementams Gazos Ruože“.

„Hamas“ lyderis Ismailas Haniya sekmadienį vėlai vakare išplatintame pareiškime nurodė, kad „ramybės atkūrimas įmanomas“, jeigu Izraelis laikysis visiško ugnies nutraukimo.

Priešingu atveju „gali būti daug konfrontacijos raundų“, pažymėjo jis.

Izraelis tvirtina, kad antskrydžiai buvo surengti po to, kai „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ nuo šeštadienio paleido apie 690 raketų ar sviedinių per sieną. Daugiau nei 240 raketų numušė Izraelio oro erdvės gynybos sistemos.

Dėl leidžiamų raketų žydų valstybės pietuose daug kartų suveikė oro pavojaus sirenos, o gyventojams teko skubėti į slėptuves. Per atakas buvo apgadinta nemažai namų. Mažiausiai 35 raketos nukrito gyvenamuosiuose rajonuose, nurodė kariškiai.

Izraelio kariškiai informavo, kad atsakant į raketų atakas tankai ir lėktuvai smogė maždaug 350 kovotojų taikinių Gazoje.

Izraelio kariuomenės atstovas spaudai Jonathanas Conricusas (Džonatananas Konrikusas) sakė, kad buvo atakuotos žinomos kovotojų buvimo vietos, o kai kuriais atvejais – patys kovotojai, taip pat jų namai, kuriuose buvo laikomi ginklai.

Gazos mieste buvo sugriauti keli pastatai. Anot Izraelio, viename iš jų buvo įsikūręs „Hamas“ karinės žvalgybos ir saugumo biuras.

Turkija informavo, kad tame pastate savo biurą turėjo ir jos valstybinė Anatolijos naujienų agentūra. Ankara griežtai pasmerkė antskrydį.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad tarp Izraelio antskrydžių aukų yra 14 mėnesių vaikas ir 37 metų nėščioji. Iš pradžių skelbta, kad moteris yra to vaiko mama, tačiau sekmadienį artimieji patikslino, kad ji buvo mažylio teta.

Tuo tarpu Izraelis šią informaciją paneigė. Kaip sakė J. Conricusas, turimi žvalgybos duomenys rodo, kad ne Izraelio antskrydis nusinešė moters ir vaiko gyvybes.

„Jie žuvo ne nuo Izraelio ginklų, bet nuo „Hamas“ raketos, sprogusios ne ten, kur turėjo“, – kalbėjo jis.

Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija sekmadienį vėlai vakare pranešė, kad per Izraelio smūgius Gazos Ruožo šiaurėje taip pat žuvo keturių mėnesių kūdikis. Izraelio kariškiai šios informacijos nekomentavo.

Sekmadienį „Hamas“ ir „Islamo džihadas“ pranešė, kad jų ginkluoti sparnai raketa „Kornet“ smogė Izraelio armijos mašinai.

J. Conricusas sakė, kad „Kornet“ pataikė į mašiną ir užmušė civilį izraelietį.

Raginimai laikytis rimties

Egipto ir JT pareigūnai, kaip ir ankstesniais kartais, surengė derybas susitarimui dėl paliaubų pasiekti, o tarptautinė bendrija ragino konflikto šalis laikytis rimties.

Tuo tarpu JAV prezidentas Donaldas Trumpas sekmadienį patikino Izraelį, kad visiškai jį palaiko, žydų valstybei susidūrus su „tokiais teroristiniais aktais“.

Pastaroji eskalacija įvyko palaipsniui intensyvėjant smurtui, dėl kurio kilo pavojus ankstesnėms paliauboms. Penktadienį pasienyje kilę susirėmimai buvo intensyviausi per daugelį savaičių.

Izraelio ir „Hamas“ paliaubų susitarimas, sudarytas tarpininkaujant Egiptui ir JT, užtikrino santykinę ramybę balandžio 9 dieną žydų valstybėje vykusių visuotinių rinkimų laikotarpiu.

Sudarius šį susitarimą Izraelis leido Katarui suteikti milijonų dolerių pagalbą Gazai. Iš šių lėšų buvo sumokėti atlyginimai ir įsigyta kuro, reikalingo sušvelninti anklavą krečiančią elektros krizę.