46 metų P. Mordaunt paskyrimu šią savaitę tęsiasi spartus jos kilimas hierarchijos laiptais, pakurstęs spėliones, kad ji ilgainiui galėtų siekti pakeisti ministrę pirmininkę Theresą May.

Tačiau kol kas ji sako esanti patenkinta perimtu vaidmeniu. Be to, ji yra sukaupusi kaip reta daug realios patirties dirbti šiame poste, kurio, kaip kalbama, seniai siekė.

Tarptautinės plėtros sekretoriaus poste dirbusi P. Mordaunt gynybos sekretore buvo paskirta trečiadienį, atstatydinus Gaviną Williamsoną po tyrimo dėl nutekintos informacijos iš Nacionalinio saugumo tarybos.

Penktadienį per ceremoniją 50-osioms Britanijos jūrinio bazavimo branduolinių ginklų metinėms paminėti Vestminsterio abatijoje ji užėmė vietą greta kariuomenės vadų ir princo Williamo.

Kitaip nei daugelis kitų vyriausybės narių, P. Mordaunt turi patirties savo srityje: ji yra Karališkojo karinio jūrų laivyno rezervininkė ir yra dirbusi gynybos ministro pavaduotojo poste.

Jos tėvas buvo desantininkas ir, kaip pranešama, dukrai vardą davė pagerbdamas Antrojo pasaulinio karo laikų kreiserį „HMS Penelope“. Be to, ji parlamente atstovauja Portsmutui, kuriame įsikūrusi svarbiausia karinio jūrų laivyno bazė.

Dauguma rinkėjų P. Mordaunt pažįsta kaip tvirtą „Brexit“ šalininkę per 2016 metų referendumo kampaniją.

Tačiau ji buvo kritikuojama dėl ne kartą ištartų žodžių, kad Turkija netrukus įstos į ES, o JK negalės vetuoti šio žingsnio. Šiuos pareiškimus tuometis ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir ES lyderiai vadino „visiškai neteisingais“.

Jos neslopstantis entuziazmas dėl išstojimo iš Bendrijos išprovokavo pranešimų, kad P. Mordaunt galėtų atsistatydinti iš vyriausybės dėl Th. May „Brexit“ politikos, bet tai taip pat padidino jos populiarumą tarp eilinių Konservatorių partijos narių.

Nevykęs šuolis

Šalies mastu ji išgarsėjo 2014 metais, kai dalyvavo televiziniame įžymybių nardymo šou „Splash!“. Dalį savo honoraro už pasirodymus ji skyrė labdarai.

Po jos paskyrimo socialinėje žiniasklaidoje buvo aktyviai dalijamasi filmuota medžiaga, kurioje ji, kaip atrodo, skausmingai krinta į vandenį ant pilvo.

Tačiau P. Mordaunt nebijo kontroversijos. Kartą per debatus Bendruomenių Rūmuose ji kalbėjo apie tai, kad kariniame jūrų laivyne buvo mokoma, „kaip lauko sąlygomis pasirūpinti peniu ir sėklidėmis“.

2013 metais ji pasakė kalbą apie Velykas ir naminius paukščius – kalbėta, kad tai buvo atsakas į kolegų kariniame jūrų laivyne lažybas, pagal kurias ji parlamente turėjo kaip galima daugiau kartų ištarti žodį „gaidys“, anglų kalboje galintį turėti ir vulgarią prasmę.

Iki 2010-ųjų, kai buvo išrinkta į parlamentą, P. Mordaunt darė karjerą žiniasklaidoje, įskaitant užsienio spaudos vadovės darbą George'o W. Busho 2000 metų prezidento rinkimų kampanijai.

G. Williamsono darbas gynybos sekretoriaus poste buvo vertinamas įvairiai. Jis sulaukė daug pašaipų, kai pasakė Rusijai „nešdintis ir užsičiaupti“, bet pelnė daugelio kariškių pagarbą, užtikrinusi ginkluotosioms pajėgoms didesnį finansavimą.

P. Mordaunt turėtų tęsti kovą už didesnį biudžetą.

Perimdama gynybos sekretoriaus pareigas ji pasakė: „Garbė ir privilegija dirbti su geriausiomis ginkluotosiomis pajėgomis ir (geriausiais) kariuomenės civiliais pasaulyje.“