Egzekucijos Mehdi Sohrabifaras ir Aminui Sedaghatui buvo įvykdytos balandžio 25 dieną, po teismo, per kurį, pasak JT žmogaus teisių biuro, buvo „rimtai pažeistos pagrindinės teisinio proceso garantijos“.

„Esu priblokšta“, – savo pareiškime nurodė JT žmogaus teisių vadovė ir paragino Teheraną nedelsiant nutraukti egzekucijų vykdymą žmonėms, kurie nusikaltimus padarė būdami nepilnamečiai.

„Draudimas vykdyti vaikų nusikaltėlių egzekucijas yra besąlygiškai (įtvirtintas) Tarptautiniame pilietinių ir politinių teisių pakte bei Vaiko teisių konvencijoje“, – nurodoma jame.

Iranas yra ratifikavęs abi šias sutartis.

Pasak M. Bachelet, M. Sohrabifaro ir A.Sedaghato atvejai yra itin apgailėtini, nes, pranešama, kad su berniukais buvo netinkamai elgiamasi ir jų teismo procesas turėjo trūkumų.

Šiems dviems paaugliams 2017-aisiais buvo po 15 metų, kai jie buvo suimti ir apkaltinti išžaginimu bei apiplėšimu.

Jungtinių Tautų žmogaus teisių gynimo institucija pranešė gavusi informacijos, kad šie paaugliai du mėnesius buvo laikomi policijos arešte, jų teisė į teisinę pagalbą iš pradžių buvo pažeista.

Po suėmimo visus kaltinimus neigę vaikai vėliau, kaip pranešama, buvo priversti pripažinti savo kaltę, o tada buvo nuteisti ir nubausti myriop.

Kai berniukų šeimos apskundė šį nuosprendį Aukščiausiajam Teismui, šis panaikino žemesnės instancijos teismo nuosprendį ir nurodė bylą nagrinėti iš naujo.

Po pakartotinio bylos nagrinėjimo berniukai dar kartą buvo pripažinti kaltais, jiems skirta aukščiausioji bausmė.

„Matyt, nei aukos, nei jų šeimų nariai nežinojo, kad buvo įvykdytos egzekucijos“, – nurodė JT komisariatas.

Pranešama, kad prieš egzekuciją vaikai buvo nuplakti, pabrėžiant, kad plakimas pagal tarptautinę teisę yra žiaurus, nežmoniškas ir žeminantis elgesys, galintis prilygti kankinimams.

„Dar kartą raginu visus pareigūnus nutraukti nepilnamečių nusikaltėlių egzekucijų vykdymą ir nedelsiant sušvelninti visas šias mirties bausmes“, – paragino M. Bachelet.