Tokius komentarus ministrė išsakė per spaudos konferenciją, surengtą kelios dienos po to, kai viena aukšto rango šiaurės korėjiečių pareigūnė perspėjo Vašingtoną dėl „nepageidautinos baigties“, jeigu nepakis jo pozicija į ekonomines sankcijas.

Nesutarimų tarp Vašingtono ir Phenjano kilo vasarį staiga nutrūkus Šiaurės Korėjos lyderio Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimui.

Dialogas žlugo lėšų stokojančiam Pchenjanui pareikalavus nedelsiant sušvelninti sankcijas, bet abiems šalims nesutarus, ką mainais turėtų padaryti Šiaurės Korėja.

Pietų Korėjos prezidentas Moon Jae-inas, tarpininkavęs abiem nenuspėjamiems lyderiams prieš jųdviejų pirmąjį susitikimą, mėgina išgelbėti diplomatines pastangas, tačiau Pchenjanas į tokias jo iniciatyvas beveik nereaguoja.

Anksčiau šią savaitę šiaurės korėjiečių užsienio reikalų viceministrė Choe Son Hui pareiškė, jog Pchenjano denuklearizacija bus „įmanoma tik tuo atveju, jeigu JAV persvarstys ir pakeis savo dabartinę poziciją“.

Vis dėlto Kang Kyung-wha nurodė, jog norint sušvelninti baudžiamąsias priemones, Pchenjanas turėtų imtis žingsnių, kurie „mus įtikintų, kad jis siekia visiškos denuklearizacijos“.

Pietų Korėjos diplomatijos vadovė taip pat atkreipė dėmesį, kad sankcijas paskelbė ir Jungtinės Tautos, o ne tik Vašingtonas.

„Taigi, ta linkme turėtų būti imtasi matomų, konkrečių ir esminių veiksmų, kad tarptautinė bendruomenė galėtų ką nors padaryti dėl sankcijų“, – sakė ji.

Per tą pačią spaudos konferenciją ministrė taip pat pareiškė, kad Seulas deda visas įmanomas pastangas, kad būtų paleisti septyni iš Šiaurės Korėjos pabėgę žmonės, sulaikyti Kinijoje.

Žmogaus teisių organizacijos, anksčiau kaltinusios Pietų Korėją mėginant užmegzti geresnius santykius su Pchenjanu žmogaus teisių kaina, teigia, kad šiems septyniems asmenims gresia priverstinė repatriacija, todėl protestuotojai šią savaitę surengė prie Kinijos ambasados Seule mitingą, per kurį reikalavo jų neišduoti.

Pasak Kang Kyung-wha, nors žmogaus teisės šiuo metu „nėra prioritetas“, „Pietų Korėjos vyriausybė prisideda prie tarptautinės bendruomenės pastangų (šiuo klausimu) ir jas palaiko“.

„Manau, nėra svarbu, kad vyriausybė iškeltų šį klausimą per derybas dėl denuklearizacijos, siekiant sukurti taikos su Šiaurės Korėja režimą“, – kalbėjo ji.