Jonas kelias dienas saugo saldainį, skirtą broliukui. Jis laikinai apgyvendintas specialiuose namuose, kurių vieta neatskleidžiama. Čia berniukas laukia, kol jį pasiims giminaičiai, žaidžia su vaikais, kalbančiais kalba, kurios vaikas nesupranta.

Jonas, kuriam po dviejų savaičių sueis aštuoneri (anksčiau skelbta, kad jam penkeri – DELFI), buvo rastas krūmuose La Kvintoje – kalnuotoje vietovėje netoli Adejes kurorto, esančio Tenerifės saloje. Šioje vietoje atsiveria nuostabūs jūros ir Teidės ugnikalnio vaizdai.

Rosi Perez, vietos gyventoja, radusi berniuką, kuris atrodė „išsigandęs ir nudegęs saulėje“, iš pradžių pagalvojo, kad tai vokiečių vaikas, kuris pasiklydo bevaikščiodamas kalnuose.

Iš tiesų berniukui tiesiog reikėjo bėgti nuo savo tėčio, 43-ejų Thomaso Handricko, bandžiusio nužudyti visą savo šeimą. Jonui pavyko pabėgti iš olos, kurioje jo motina ir vyresnysis brolis buvo negyvai uždaužyti akmenimis.

Th. Handricko gyvenamoji vieta yra Adeje centre, apačioje, už devynių kilometrų nuo tos vietos, kur buvo rastas Jonas. Tyrėjų manymu, būtent savo bute, į kurį įsikėlė prieš du mėnesius, Th. Handrickas planavo savo 39-ejų žmonos Sylvios Handrick ir dviejų vaikų, 10-mečio Jakobo ir Jono, nužudymą. „Jis neplanavo nė vieno iš jų palikti gyvo“, – teigia teisminiai šaltiniai.

Motina su vaikais gyveno šiaurės rytų Vokietijoje esančiame Halės mieste, tačiau neseniai atskrido į Tenerifę, kad šiek tiek pabūtų su Thomasu. Pora buvo išsiskyrusi, vaikų tėtis pastaruosius dvejus metus gyveno Adeje mieste, turinčiame 47280 registruotų gyventojų. Jis pats nebuvo registruotas gyventojas ir neturėjo darbo, apie kurį būtų žinoma, nors ankstesniuose pranešimuose nurodyta, kad jis dirbo virėju. Vyro kaimynai, kurie veikiausiai su juo apskritai menkai tesikalbėjo, apibūdino jį kaip santūrų vyriškį, tik šiek tiek kalbėjusį ispaniškai ir laiką leisdavusį balkone su knyga.

Th. Handrickas išsinuomojo tamsiai mėlynos spalvos autobusiuką vienos dienos kelionei, į kurią su šeima planavo leistis antradienį. Kai visi keturi sulipo į autobusiuką, vyriškis nuvažiavo į nuošalią vietovę Ifonche. Th. Handrickas tvirtino čia esančioje oloje paslėpęs šokoladinius Velykų kiaušinius. Ola yra už trijų valandų kelio pėsčiomis. Itin nuošali jos vieta leido tyrėjams daryti prielaidą, kad Th. Handrickas greičiausiai jau buvo čia lankęsis anksčiau ir, ko gero, netgi atrinko akmenis, kuriais puolė savo žmoną ir vaikus, sakė su byla susipažinę šaltiniai.

Pagrindinė pareigūnų teorija tokia: vyriškis pirmiausia nužudė Silviją, o vaikai tuo metu bandė apginti mamą į tėvą mėtydami akmenis – suėmimo metu ant šio dešiniojo skruosto buvo sužalojimų. Po to Jonas pabėgo ir visiškai vienas klaidžiojo be tikslo. Jis iš viso sukorė keturis kilometrus, kol purvinas ir nudegęs saulėje pasirodė La Kvintoje. Pirmasis žmogus, kalbėjęs su juo vokiškai, buvo Annelies B., šiose vietovėse gyvenanti olandė. Jonas jai pasakojo vengęs kelio, kad nesusidurtų su tėčiu.

„Motinos ir vyresniojo brolio kūnai buvo rasti olos viduje, skirtingose vietose. Jie buvo labai sudarkyti, tad tapatybei patvirtinti prireikė DNR tyrimų. Didžioji dalis moters patirtų smūgių buvo nutaikyti į galvą ir gerklę. Vaikui buvo daugiausia smūgiuota į galvą, taip pat smogta į nugarą. Matyti, kad jie abu gynėsi“, – sakė teisėsaugos šaltiniai, susipažinę su tyrimu.

Thomasas Handrickas

Pirminiai skrodimo rezultatai patvirtino smurtinę mirtį nuo daugybės kaukolės lūžių, teigia teisminiai šaltiniai. Tyrėjai pateikė užklausą dėl informacijos Vokietijos institucijoms, kad išsiaiškintų, ar Th. Handrickas praeityje buvo nusikaltęs, taip pat norėdami sužinoti apie jo sveikatos būklę. Iki šiol vieninteliai jo ištarti žodžiai buvo prašymas duoti vaistų jo kojai, kurią, jo teigimu, skauda. Vyras atsisakė pateikti parodymus ir nesiteiravo apie savo išgyvenusį vaiką.

Aronos teismo teisėjas, besispecializuojantis smurto prieš moteris srityje, nurodė laikinai sulaikyti įtariamąjį, kai šis atsisakė kalbėti. Įtariamasis išsiųstas į šiaurinėje salos dalyje esančią įkalinimo įstaigą. Kaltintojai sieks, kad jis būtų nuteistas kalėti iki gyvos galvos su galimybe nuosprendį peržiūrėti.

Vokietijos miesto Halės prokurorai taip pat pradėjo baudžiamąjį procesą. „Aukos atvyko iš šio miesto ir turėjo Vokietijos pilietybę, tad mes pradėjome bylą“, – sakė kaltintojų atstovai Halėje. Tas pats šaltinis sakė nežinantis, ar mieste yra S. Handrick artimųjų.

Iš anksto apgalvotas nusikaltimas

Praėjusį penktadienį policijos pareigūnai nusivedė Th. Handricką į jo butą ieškoti vaistų. Kaimyną vyrą pasitiko šaukdami: „Žudikas!”. Ant vyriškio dešiniojo skruosto tebėra kovos oloje paliktos žymės.

Faktas, kad nuo pat suėmimo jis nė karto nepalūžo, rodo, jog nusikaltimas buvo iš anksto suplanuotas, o ne impulsyvus veiksmas, aiškina tyrėjai. „Neplanuotą žmogžudystę įvykdę žmonės paprastai prisipažįsta“, – pažymi ekspertai.

Neaišku, kada Jonas galės palikti centrą, kuriame yra laikinai apsistojęs. Vokietijoje gyvenanti jo teta kalbėjosi su berniuku telefonu, tačiau, kaip pranešama, giminės neatvyksta jo pasiimti. Teigiama, kad juos labai smarkiai paveikė nusikaltimas, todėl dabar nėra pats tinkamiausias metas keliauti. Greičiausiai už Jono pargabenimą į Vokietiją bus atsakingas šeimos draugas – vokietis kunigas, teigia šaltiniai iš Kanarų salų policijos.

Iki tol vaikui vieną kartą teks pateikti parodymus. Berniukui padės psichologai ir vertėjai, jo žodžiai bus įrašyti. Vaiko bus klausiama, ką jis matė prieš pabėgdamas iš olos. Berniukui kol kas nebuvo pranešta, kad jo mama ir brolis yra negyvi.

Kai Jonas buvo mažesnis, jis davė interviu žurnalui, kurį leidžia jo motinos darbdavys – technologijų kompanija GISA. Straipsnyje buvo apžvelgiama tai, kaip S. Handrick pavyksta derinti karjerą ir šeimą. Besišypsantis Jonas pozavo prieš objektyvą su kamuoliu ir pasakojo, kad jo mama „dirba kompiuteriu ir uždirba pinigų, kad galėtume važiuoti atostogauti“.

J. Handrickas iš pradžių buvo vienintelis raktas, padėjęs tyrėjams surasti įtariamąjį. Kai jis papasakojo tyrėjams, kad šeima oro uoste išsinuomojo automobilį, tyrėjai ėmė jam rodyti transporto priemonių nuotraukas, kol vaikas atpažino modelį: tamsiai mėlyną „Volkswagen Caddy“. Netrukus buvo išsiaiškinta, jog nuomos kompanija „Hertz“, turinti nuomos punktą pietiniame Tenerifės oro uoste, balandžio 22-ąją išnuomojo tokią transporto priemonę Vokietijos piliečiui. Tai policiją atvedė tiesiai į Th. Handricko namus.

Policija jį rado vilkintį pižamą ir besirengiantį eiti miegoti. Vyro krumpliai buvo sužaloti – tai rodė, kad jis kažką mušė. Ant jo veido buvo įbrėžimų. Šie požymiai paskatino policiją vyriškį suimti. „Nukritau į tarpeklį ir susižalojau įsikibdamas už akmenų“, – tuomet policijai aiškino vyras.