Generolas Charlesas Brownas, JAV Ramiojo vandenyno oro pajėgų vadas, teigė, kad radarais nesusekamas naikintuvas J-20 „galėtų“ būti pradėtas eksploatuoti jau šiais metais; pasak vado, toks žingsnis „signalizuotų didesnę Kinijos grėsmę, didesnius pajėgumus“ Ramiojo vandenyno regione. Jis pabrėžė, kad Jungtinės Valstijos stengiasi priešintis tokiam scenarijui, ir paminėjo tokias priemones kaip naujausios kartos naikintuvų F-35 dislokavimą ir tolesnius skrydžius virš tokių strateginių zonų kaip Pietų Kinijos jūra.

„Mano nuomone, Kinija didina savo pajėgumus“, - šią savaitę „Bloomberg“ naujienų agentūros būstinėje (Niujorke) interviu davė Ch. Brownas.

Naikintuvų J-20 dislokavimas dar labiau sustiprintų ir taip didžiausias regione ir trečias didžiausias pasaulyje oro pajėgas, turinčias iš viso per 2500 lėktuvų, įskaitant 1700 karinių naikintuvų, strateginių bombonešių, taktinių bombonešių ir daugiatikslių taktinių lėktuvų bei bombonešių, kiek anksčiau šiais metais publikuotoje ataskaitoje skelbė JAV gynybos žvalgybos agentūra.

Kinijos J-20 naikintuvas atspindi pastangas modernizuoti pajėgas, „mažinant atotrūkį nuo Vakarų oro pajėgų plataus galimybių spektro – orlaivių charakteristikų, valdymo bei elektroninės karinės įrangos - kontekste“, skelbiama ataskaitoje.

Ch. Brownas taip pat mano, kad Kinija ruošiasi kurti dvejopo naudojimo bombonešius, kurie būtų „panašūs į mūsų bombonešius“ savo galimybėmis gabenti branduolinius ir nebranduolinius didelio tikslumo ginklus. „Aš nemanau, kad nukryptumėme nuo tiesos sakydami, jog jiem taip pat tai įkandama“, - pridūrė Ch. Brownas, nenurodydamas, ar Kinija gali turėti „stealth“ tipo bombonešių pajėgumus.

Patrickas Shanahanas, einantis gynybos sekretoriaus pareigas, trečiadienio pareiškime Atstovų rūmų asignavimų karinėms reikmėms pakomitečiui teigė, kad Kinija, „jeigu jos pastangas vainikuos sėkmė, bus tik viena iš trijų šalių, turinti tokio pobūdžio tolimojo veikimo bombonešį, branduolinę triadą, pagrįstą sausumos, jūros bei oro branduoliniais pajėgumais“.

Karinė patirtis

Jungtinės Valstijos turi keletą būdų, kaip pasipriešinti Kinijos pastangoms didinti pajėgumus, sakė Ch. Brownas. Tarp tokių priemonių būtina paminėti ir galimybę tapti nenuspėjamais dislokuojant B-1B, B-52 ir B-2 bombonešius. Pasak Ch. Browno, B-1B dabar gali gabenti naują „Lockheed Martin Corp.“ priešlaivinę raketą, keletas kurių yra sukaupta Ramiojo vandenyno regione.

Ch. Brownas, keturių žvaigždučių generolas, nuskridęs daugiau nei 130 karinių skrydžių valandų iš 2900, šią savaitę atvyko į JAV Rytų pakrantę pasitarti su Azijos ekspertais dėl iššūkių, su kuriais susiduria jo vadovybė. Jis naująsias pareigas perėmė daugiau nei prieš aštuonis mėnesius, prieš tai tarnavęs JAV operacijų Artimuosiuose Rytuose vado pavaduotoju ir karinių antskrydžių prieš IS vadovu 2015-2016m. laikotarpiu.

Viena iš pagrindinių problemų, su kuriomis susiduria Ch. Brownas naujame poste, yra „kaip galėčiau geriau išsiaiškinti, kaip veikia Kinija, - ne tik deramai įvertinti jų įrangos pajėgumus, - bet ir suprasti jų vadovavimo bei kontrolės principus. Noriu suvokti didžiausius jų iššūkius, kad galėčiau išvengčiau apsiskaičiavimo klaidų“.

„Jų polinkis skraidyti virš vandens pastaraisiais metais itin sustiprėjo“, - sakė jis.

Taivano F-16

Ne tik Jungtinės Valstijos pastebi išaugusius Kinijos pajėgumus, sakė Ch. Brownas, trumpai aptaręs Valstybės departamento bei Pentagono apžvalgą dėl potencialaus naujų F16 pardavimo Taivanui. JAV prezidento Donaldo Trumpo patarėjai paragino Taivaną pateikti oficialų prašymą dėl lėktuvų. Tokį prašymą reiks konvertuoti į Gynybos bei Valstybės departamentų oficialų pasiūlymą, o tada JAV Kongresas per 30 dienų turės nuspręs, ar blokuoti šį pardavimą.

„Pastaruoju metu įtampa šiek tiek išaugo, o tai, savo ruožtu, gali pasitarnauti kaip impulsas“ Taivano prašymo įgyvendinimo eigai, sakė Ch. Brownas.

Pekino vyriausybė Taivano likimą mato kaip „esminį interesą“, - daug svarbesnį už bet kurią kitą problemą, todėl ji didina spaudimą kitoms valstybėms ir tarptautinėms bendrovėms, kad šios vengtų veiksmų, leidžiančių užuominas į salos suverenumo statusą.

Jungtinės Valstijos, nenorėdamos sukelti Kinijos antagonizmo, nepardavė pažangiųjų naikintuvų Taivanui nuo pat 1992 metų, kai prezidentas George‘as W. Bushas paskelbė apie 150 F-16 naikintuvų pardavimą. B Obamos administracija atmetė panašaus pobūdžio Taivano prašymą dėl naujų lėktuvų, sutikęs 2011 metais sumoderninti salos lėktuvų parką.

Ch. Browno pažintis su F-16 neapsiriboja atsitiktinėmis žiniomis apie naikintuvą, - tai vienas iš jo mėgstamiausių lėktuvų iš daugelio, kuriuos jis yra pilotavęs. Be F-16, jis yra pilotavęs „AH-64 Apache“ karinį sraigtasparnį, V-2 orlaivį su keičiamos padėties sraigtu „Osprey“, AC-130U ginkluotą malūnsparnį, B-1B, B-2A ir B-52H bombonešius, C-130J karinio transporto orlaivį bei KC-135 degalų lėktuvą.