„Maždaug prieš pusantros valandos užfiksavome (vėjo) greitį iki 175–180 km per valandą“, – naujienų agentūrai AFP sakė IMD direktorius Odišos valstijos sostinėje Bhubanešvare H. R. Biswasas (H. R. Bisvasas).

IMD socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė, kad audra pakrantę pasiekė 8 val. vietos (5 val. 30 min. Lietuvos) laiku.

Sinoptikai nurodė, kad vietomis „Fani“ nešamo vėjo gūsių greitis gali siekti 200 km per val., o tai prilygsta 3–4 kategorijos uraganui.

Pastarosiomis dienomis Odišos pareigūnai evakavo per milijoną žmonių į laikinas pastoges.

Iš Odišos audra „Fani“ toliau turėtų judėti į šiaurę link Vakarų Bengalijos valstijos, o iš ten – į Bangladešą, kur pareigūnai jau ketvirtadienį ruošėsi šiam stichijos siautėjimui.

Kitos į pietus nuo Odišos esančios valstijos, įskaitant 50 mln. gyventojų turintį Andra Pradešą ir Tamil Nadu, kur gyvena maždaug 70 mln. žmonių, taip pat ruošiasi audrai.

Žvejams patariama neiti į jūrą. Indijos karinis laivynas taip pat perspėtas pasirengti audrai.

Indijos didžiausia naftos ir dujų bendrovė ONGC evakavo beveik 500 savo darbuotojų iš toliau nuo kranto esančių objektų ir perkėlė savo gręžimo platformas į saugesnę vietą, pranešė „Press Trust of India“.

Indijos oro uostų valdyba (AAI) taip pat perspėjo pakrantėje esančius oro uostus imtis atitinkamų atsargumo priemonių.

Meteorologai perspėja, kad kai kuriuose rajonuose audra gali „visiškai sunaikinti“ šiaudinius namelius, išvartyti elektros ir komunikacijų linijų stulpus, užlieti evakuacinius kelius ir sunaikinti pasėlius.

„Fani“ yra ketvirta pagal dydį audra, pasiekusi Indijos rytinę pakrantę per pastaruosius tris dešimtmečius.

2017 metais Tamil Nadu ir Keralos valstijas nusiaubęs ciklonas „Ockhi“ nusinešė 250 žmonių gyvybių, dar daugiau nei 600 žmonių dingo.

Daugiausiai aukų pareikalavęs ciklonas Odišai smogė 1999 metais. Per jį žuvo beveik 10 tūkst. žmonių, o padaryta žala vertinama 4,5 mlrd. JAV dolerių (4 mlrd. eurų).