Indijos meteorologijos tarnyba pranešė, kad itin galingas atogrąžų ciklonas „Fani“ penktadienio popietę turėtų pasiekti Odišos valstijos pakrantę ir judėti į šiaurės rytus Bangladešo link, per vietoves, kuriose gyvena daugiau nei 100 mln. žmonių.

Vietomis „itin smarkias“ liūtis lydės štorminiai potvyniai, per kuriuos vanduo gali pakilti iki 1,5 metro ir, „labai tikėtina“, užlieti kai kurias žemiau esančias vietoves Odišos valstijoje, skelbia Indijos meteorologijos departamentas.

Tuo metu vienas valstijos pagalbos departamento pareigūnas naujienų agentūrai AFP nurodė, kad per naktį iš mažiausiai 13 Odišos rajonų į saugesnes vietas buvo perkelta 780 tūkst. žmonių.

„Tikimės, kad per artimiausias 12 valandų pavojaus zoną paliks daugiau nei milijonas žmonių“, – sakė Odišos Specialiosios pagalbos tarnybos komisaras Bishnupada Sethi (Bišnupada Setis).

Mokyklose ir vyriausybiniuose pastatuose įrengta maždaug 3 tūkst. prieglaudų, kuriose galės prisiglausti daugiau nei 1 mln. žmonių. Prireikus, pareigūnai yra pasirengę numesti iš oro daugiau nei 100 tūkst. sauso maisto paketų, skelbia žiniasklaida.

Remiantis pranešimais, ši audra bus didžiausia, pasiekusi rytinę Indijos dalį per beveik du dešimtmečius. Ketvirtadienį ji grėsmingai slinko per Bengalijos įlanką Indijos pakrantės link .

Prognozuojama, kad per audrą vėjo greitis turėtų siekti 180–190 kilometrų, gūsiai – 200 kilometrų per valandą, ir prilygti 3–4 kategorijos uraganui.

Pakrantę audra turėtų pasiekti netoli turistų gausiai lankomo hinduistų šventojo Purio miesto.

Per pastarąsias dvi paras buvo atšaukta daugiau nei 100 traukinių, skelbia Indijos geležinkeliai. Užsakyti trys specialūs traukiniai, vežantys turistus ir maldininkus iš Purio miesto.

Pareigūnai prašo turistų pasitraukti iš pakrantės rajonų ir vengti kelionių, jeigu jos nėra būtinos. Į Purį ir kitus miestus išsiųsti specialūs autobusai.

Dešimtys pareigūnų su nešiojamais ruporais pakrantės zonoje ragino vietos gyventojus palikti savo namus.

Iš Odišos audra „Fani“ toliau turėtų judėti į šiaurę link Vakarų Bengalijos valstijos, o iš ten – į Bangladešą, kur pareigūnai jau ketvirtadienį ruošėsi šiam stichijos siautėjimui.

Kitos į pietus nuo Odišos esančios valstijos, įskaitant 50 mln. gyventojų turintį Andra Pradešą ir Tamil Nadu, kur gyvena maždaug 70 mln. žmonių, taip pat ruošiasi audrai.

Žvejams patariama neiti į jūrą. Indijos karinis laivynas taip pat perspėtas pasirengti audrai.

Indijos didžiausia naftos ir dujų bendrovė ONGC evakavo beveik 500 savo darbuotojų iš toliau nuo kranto esančių objektų ir perkėlė savo gręžimo platformas į saugesnę vietą, pranešė „Press Trust of India“.

Indijos oro uostų valdyba (AAI) taip pat perspėjo pakrantėje esančius oro uostus imtis atitinkamų atsargumo priemonių.

„Visuose pakrantės rajonuose laukiama smarkių liūčių, baiminamasi staigių potvynių. Mes visi esame pasiruošę iššūkiui“, – sakė B. Sethis.

Visiškas sunaikinimas

Meteorologai perspėja, kad kai kuriuose rajonuose audra gali „visiškai sunaikinti“ šiaudinius namelius, išvartyti elektros ir komunikacijų linijų stulpus, užlieti evakuacinius kelius ir sunaikinti pasėlius.

Bangladešo kritinių situacijų valdymo vadovas Mohammadas Hashimas (Mohamas Hašimas) pranešė, kad 13 pakrantės rajonų atidaryta 3600 prieglaudų apsisaugoti nuo artėjančios audros.

Šalies meteorologijos biuras nurodė gelminės žvejybos laivams likti prie kranto, sustabdytas vandens transportas vidiniuose vandens telkiniuose.

Bangladešo pakrantės ūkininkams nurodyta nuimti ryžių derlių, kad kilęs potvynis nesunaikintų pasėlių.

„Fani“ yra ketvirta pagal dydį audra, pasieksianti Indijos rytinę pakrantę per pastaruosius tris dešimtmečius.

2017 metais Tamil Nadu ir Keralos valstijas nusiaubęs ciklonas „Ockhi“ nusinešė 250 žmonių gyvybių, dar daugiau nei 600 žmonių dingo.

Daugiausiai aukų pareikalavęs ciklonas Odišai smogė 1999 metais. Per jį žuvo beveik 10 tūkst. žmonių, o padaryta žala vertinama 4,5 mlrd. JAV dolerių (4 mlrd. eurų).