Šalies išlaidos gynybai praėjusiais 2018 metais išaugo 24 proc. iki 19 mlrd. JAV dolerių, - pagal šį rodiklį šalis atsilieka tik nuo Kanados ir lenkia tokias šalis kaip Ispanija ir Izraelis, pirmadienį paskelbtoje ataskaitoje skelbia Stokholmo tarptautinis taikos mokslinių tyrimų institutas (SIPRI, Švedija). Turkijos išlaidos kariuomenei 2009-2018 m. laikotarpiu šoktelėjo 65 procentais, skelbia SIPRI, tiriantis pasaulines išlaidas gynybai.

„Ginklų prekybos finansavimas 2018 metais sparčiai išaugo, be to, Turkija padidino savo karines operacijas prieš ginkluotas kurdų grupes Sirijoje“, - teigia SIRI.

Turkijos 400 000 karių kariuomenė tebedalyvauja vienoje didžiausių šalies užsienio operacijų nuo Pirmojo pasaulinio karo, kai žlugo Osmanų imperija. Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas nusiuntė karius į Siriją 2016 metais kautis tiek su „Islamo valstybės“ (IS) džihadistais, tiek su JAV remiamomis kurdų pajėgomis, kurios yra susijusios su Kurdistano darbininkų partijos (PKK) kovotojais, kovojančiais dėl autonominio kurdų regiono pačioje Turkijoje.

Kariuomenė taip pat telkiama prie sienos, tikintis sukurti saugią zoną, taip paskatinant per 3,6 mln. sirų, pabėgusių į Turkiją, grįžti namo ir išvengti naujų pabėgėlių bangų.