Apie sostinės iškėlimą iš Džakartos pranešė šalies planavimo ministras Bambangas Brodjonegoro. Jo teigimu, šį „svarbų sprendimą“ priėmė prezidentas Joko Widodo.

Kol kas nėra aišku, kur tiksliai bus perkelta sostinė. Tarp labiausiai tikėtinų Džakartos įpėdinių valstybinės Indonezijos žiniasklaidos priemonės mini Borneo saloje esantį Palankarajos miestą.

Kodėl tenka perkelti sostinę?

Tai vienas pirmųjų J. Widodo sprendimų po balandžio 17-ąją vykusių prezidento, abiejų parlamento rūmų narių ir vietos valdžios rinkimų. Tuomet beskaičiuodami balsus Indonezijoje nuo pervargimo mirė daugiau nei 200 žmonių.

J. Vidodo jau paskelbė savo pergalę, nors oficialūs balsavimo rezultatai bus patvirtinti tik gegužės 22 dieną.

Indonezijos sostinės perkėlimo idėja svarstoma jau seniai.

Pirma, Džakartoje labai dideli kamščiai. Kaip rodo 2016 metais atlikti tyrimai, šis miestas susiduria su didžiausiomis pasaulyje eismo spūsčių problemomis.

Planavimo ministro vertinimu, sostinėje susidarantys kamščiai kasmet šaliai atsieina 100 trilijonų rupijų (maždaug 6,09 milijardo eurų).

Be to, Indonezijoje jau 20 metų vykdoma valdžios decentralizavimo programa. Jos tikslas – regionams suteikti daugiau autonomijos ir galių. Taip pat pažymima, kad naująja sostine galintis tapti Palankarajos miestas yra įsikūręs arčiau salyno centro nei Džakarta.

Mokslininkai teigia, jog Džakarta jau 2050 metais gali visiškai atsidurti po žeme. Miestas pastatytas pelkiniame dirvožemyje, 13 upių sankirtoje. Per pastaruosius 10 metų miestas nugrimzdo 2,5 metro ir toliau grimzta nuo vieno iki 15 centimetrų per metus greičiu.

Ministro žodžiais, perkėlimo procesas truks iki 10 metų.

Brazilija perkėlė sostinę iš Rio de Žaneiro į Braziliją, pažvelkite į Kanberą – ji yra tarp Sidnėjaus ir Melburno, Kazachstanas perkėlė sostinę arčiau šalies centro, o Mianmaras perkėlė savo sostinę į Neipidą“, – pažymi B. Brodjonegoro.

„Džakarta veikiausiai neįstengs susitvarkyti su dviem labai svarbiais uždaviniais tuo pat metu: būti ir finansiniu, ir politiniu centru“, - sakė valstybės vadovas. Anot J. Widodo, „mažiausiai trys pasaulio šalys tai jau padarė (perkėlė sostines)“.

„Manau, jog mes irgi išspręsime šią problemą, tik reikia tam kruopščiai pasirengti“, - pridūrė prezidentas. Pasak jo, „reikia teisingai parinkti vietą naujai sostinei, sukurti reikiamą infrastruktūrą ir t. t.“.

Portalo „Kompas“ žiniomis, vyriausybė jau numatė tris vietas, kur gali būti perkelta sostinė. Tai - Palankarajos miestas Centrinio Kalimantano provincijoje, Tanah Bumbu apygarda Pietų Kalimantano provincijoje ir Penadžamo rajonas Rytų Kalimantano provincijoje.

Kaip pareiškė Indonezijos nacionalinės plėtros ministras Bambangas Brojonegoras, sostinės perkėlimo procesas gali trukti iki 10 metų.