Jakubas Skrzypskis rugpjūčio mėnesį buvo areštuotas Vamenoje rytiniame Papua regione ir apkaltintas sąmokslu prieš Indonezijos valstybę. Pats kaltinamasis neigia padaręs ką nors neteisėta.

Viena jo advokatų Latifah Anum Siregar sakė, kad Papua studentas Simonas Magalas, kuris susitiko su J. Skrzypskiu ir bendravo su juo per socialinį tinklą „Facebook“, tame pačiame teisme ketvirtadienį buvo nuteistas kalėti ketverius metus.

Byla akcentuoja Indonezijos jautrumą dėl neramios Papua provincijos, kur autochtonai melaneziečiai nepritaria Džakartos valdymui ir kur dešimtmečius rusena sukilimas. Vyriausybė varžo užsienio žurnalistų galimybes pranešinėti iš Papua ir Vakarų Papua provincijų.

J. Skrzypskio, kuris gyveno Šveicarijoje, draugai yra sakę, kad jis labai mėgsta keliauti ir žavisi kitomis kultūromis, o į Indonezijos politiką įsivėlė atsitiktinai.

Iš pradžių policija jį kaltino bandžius organizuoti sandėrį dėl ginklų, bet paaiškėjo, kad J. Skryzpskis, kuris dirbo vienoje gamykloje netoli Lozanos, neturėjo galimybių to daryti. Kaltinimai dėl ginklų pardavimo nebuvo įtraukti į jam iškeltą bylą.

Ranka rašytame laiške, kurį prieš nuosprendžio paskelbimą nusiuntė naujienų agentūrai AP, J. Skrzypskis rašė, kad jo areštas ir teismas yra „vien politinė byla, procesas, surengtas propagandos tikslais“.

Papua nepriklausomybės reikalas neseniai vėl patraukė tarptautinės bendrijos dėmesį ir sulaukė diplomatinės paramos iš Ramiojo vandenyno salų valstybių. Indonezija tvirtina, kad jos valdžia Papua yra nediskutuotina ir pripažįstama tarptautinės bendrijos.

Sausio mėnesį tremtyje gyvenantis Jungtinio išvadavimo judėjimo Vakarų Papua lyderis Benny Wenda Jungtinių Tautų žmogaus teisių vadovui pateikė 1,8 mln. papuasų pasirašytą peticiją, kuria raginama surengti referendumą dėl jų apsisprendimo. Tuo tarpu teisininkai šalies aukščiausios instancijos teisme užginčijo Papua prijungimo prie Indonezijos 1969 metais konstituciškumą.

Pasak J. Skrzypskio, neteisinga, kad jo teismas vyko atokioje Vamenoje, kur jo advokatams buvo sunku tinkamai jam atstovauti.

Savo atvejį jis palygino su dviem prancūzų žurnalistais, kurie 2014 metais buvo areštuoti Vamenoje už tai, kad su turistinėmis vizomis atvyko į regioną rengti reportažų apie nepriklausomybės kovotojus. Jų teismas vyko Papua provincijos sostinėje Džajapuroje, jie buvo nuteisti kalėti pustrečio mėnesio.

J. Skrzypskis, kuris ir anksčiau lankėsi Indonezijoje, sakė turintis šioje šalyje draugų, kurie jį užjaučia, bet bijo parodyti paramą.

„Jie nedrįsta kalbėti. Jie bijo problemų, kurių, kaip jie mano, jiems galėtų pridaryti policija ir prokurorai. Tas pats pasakytina apie mano potencialius liudytojus“, – sakė jis.