„Ministrė pirmininkė šią pavakarę paprašė Gavino Williamsono palikti vyriausybę, praradusi pasitikėjimą jo gebėjimą dirbti gynybos sekretoriaus ir jos kabineto nario pareigose“, - sakė viena Dauningo gatvės atstovė.

Th. May laiške G. Williamsonui sakoma, kad tyrimas „suteikia įtikinamų įrodymų apie jūsų atsakomybę dėl neleistino atskleidimo“ apie balandžio 23-ąją vykusį Nacionalinio saugumo tarybos posėdį.

„Jokia kita įtikinama įvykių versija, kaip paaiškinti šį nutekėjimą, nebuvo nustatyta“, – pridūrė premjerė.

Jau anksčiau didelių nesutarimų krėsta Britanijos vyriausybė buvo supurtyta skandalo dėl nutekintos žinios, jog Th. May ketina leisti „Huawei“ plėtoti šalyje 5G tinklą.

Kaip buvo pranešta, šis itin kontroversiškas sprendimas buvo priimtas per balandžio 23-osios pasitarimą.

Nacionalinio saugumo tarybos posėdžiuose dalyvauti leidžiama tik aukščiausio rango ministrams ir saugumo pareigūnams, pasirašiusiems, kad yra susipažinę Valstybės paslapčių įstatymu, numatančiu baudžiamąją atsakomybę už konfidencialių duomenų paviešinimą.

Tačiau laikraštis „The Daily Telegraph“ pranešė, jog Th. May patvirtino leidimą „Huawei“ kurti Britanijos naujos kartos telekomunikacijų tinklo „nepagrindinius“ elementus.

Londono sąjungininkės Jungtinės Valstijos griežtai nusistačiusios prieš „Huawei“ dalyvavimą tokiuose projektuose, nes Kinijos įstatymai šią įmonę įpareigoja padėti Pekino vyriausybei rinkti informaciją arba prireikus teikti kitas su saugumo sritimi susijusias paslaugas.

Britų žiniasklaida pranešė, kad kabineto sekretorius Markas Sedwillas, aukščiausio rango JK valstybės tarnautojas, primygtinai pareikalavo, kad tarybos posėdžio dalyviai paneigtų savo atsakomybę dėl šio nutekinimo.

G. Williamsonas buvo vienas pirmųjų tai padariusių ir tvirtino, kad atskleisti šią informaciją yra „visiškai nepriimtina“.