Tarp į gatves išėjusių maždaug 2 000 Kremliaus priešininkų buvo iškiliausio opozicijos lyderio Aleksejaus Navalno šalininkų. Tuo pat metu mieste vyko demonstracijos, kuriose dalyvavo tūkstančiai valdančiosios partijos narių, komunistų ir kitų aktyvistų.

Kremlių palaikantiems demonstrantams nebuvo trukdoma, bet policija panaudojo jėgą, vaikydama opozicijos koloną jai dar nepradėjus žygiuoti.

Sankt Peterburge buvo sulaikyta daugiau kaip 60, tarp jų miesto tarybos narys Maksimas Reznikas, nurodė opozicijos šalininkų areštus stebintis portalas „OVD-Info“.

Policija areštuotųjų skaičiaus nesutiko įvardyti.

Kremliaus priešininkai nešė autoritariško Rusijos lyderio portretus ir skandavo „Putinas – vagis!“ arba „Tai – mūsų miestas!“, prižiūrint stiprioms policijos pajėgoms.

„Jie gina banditą Putiną“, – piktinosi 70-metė Galina Oniščenko, rodydama į kalinių transporto mašinas.

Tarp sulaikytųjų buvo keletas skandavusių šūkius prieš V. Putiną.

Aktyvistai policininkams šaukė „Fašistai!“ ir „Mūsų neįbauginsit!“, pasakojo vienas naujienų agentūros AFP reporteris.

Žmogaus teisių organizacija „Atviroji Rusija“, susijusi su užsienyje gyvenančiu Kremliaus kritiku Michailu Chodorkovskiu, nurodė, kad buvo areštuoti trys jos aktyvistai.

„Šiandien ryte policija sulaikė keletą „Atvirosios Rusijos“ aktyvistų, ketinusių dalyvauti suderintose eitynėse „Laisvam Peterburgui – laisvus rinkimus!“ Nevos prospektu“, – grupė informavo naujienų agentūrą „Interfax“.

Tarp sulaikytų aktyvistų buvo „Atvirosios Rusijos“ nariai Romanas Samoilovas, Svetlana Utkina ir Pavelas Čiuprunovas.

„Sukrečiama. Ėme ir be jokių priežasčių išvaikė suderintas eitynes“, – per „Twitter“ parašė A. Navalnas.

M. Reznikas paskelbė nuotrauką, kurioje matyti, kaip penki riaušių policininkai tempia jį žeme. Vėliau deputatas buvo paleistas, bet savo sulaikymą vadino „įstatymų nepaisymo“ pavyzdžiu.

Tūkstančiai komunistų taip pat dalyvavo eitynėse sostinėje Maskvoje ir daugelyje kitų šalies miestų. Jie mojavo raudonomis vėliavomis per demonstracijas, primenančios sovietines Gegužės 1-osios eisenas.

Visoje šalyje per demonstracijas buvo sulaikyta daugiau kaip 100 žmonių, pranešė „OVD-Info“.

Pastaruosius kelerius metus Rusijoje stiprėjo visuomenės nepasitenkinimas, ypač pakurstytas prieštaringai vertinamos pensijų reformos ir blogėjančių pragyvenimo sąlygų, Vakarų šalims taikant sankcijas Maskvai už jos vaidmenį Ukrainos ir kitose krizėse.

Rusijos prezidentas taip pat prarado dalį turėto didžiulio palaikymo. Kovą V. Putinas pasirašė įstatymą, leidžiantį teismams skirti baudų arba arešto už parodytą nepagarbą valdžios tarnyboms.