Vos prieš dieną M. Kuusikas kartu su kitais naujosios Estijos vyriausybės nariais davė priesaiką. Ceremonija baigėsi skandalu. Estijos prezidentė Kersti Kaljulaid, M. Kuusikui duodant priesaiką, demonstratyviai atsistojo ir išėjo iš salės, tad jis buvo priverstas prisiekti ne prezidentei, o tuščiai kėdei.

Tą dieną, balandžio 29-ąją, du Estijos dienraščiai – „Eesti Ekspress“ ir „Eesti Päevaleht“ – paskelbė ministrui itin nepalankius straipsnius. Juose teigiama, kad M. Kuusikas smurtauja prieš savo šeimą: esą, jis kelerius metus mušė savo sutuoktinę Karin, prieš ją naudojo ir psichologinį smurtą, darė spaudimą.

Po ministrų kabineto priesaikos Estijos prezidentė sakė negalėjusi būti salėje, kai ministro pareigoms priesaiką davė žmogus, įtariamas tokiais siaubingais nusikaltimais. Prezidentės patarėja ryšiams su visuomene Taavi Linnamae vėliau paaiškino: „Jeigu šie įtarimai pasirodys neatitinkantys realybės, Kersti Kaljulaid bus pirmoji, kuri M. Kuusiko atsiprašys“.

Marti Kuusikas

Priesaikos davimo akimirką kaltinimai smurtu artimoje aplinkoje ministrui dar nebuvo pateikti, o ir jis pats neigė mušęs žmoną (šiuo metu – jau buvusią).

Estijos ministras pirmininkas Juri Ratas balandžio 29 dienos rytą, davęs priesaiką, pareiškė prašęs policijos patikrinti straipsniuose metamus kaltinimus. Policija, anot jo, atsakiusi, jog dėl M. Kuusiko veiksmų nebuvo gavusi jokių skundų, jam byla neiškelta.

Estijos vidaus reikalų ministras Martas Helme, priklausantis tai pačiai partijai kaip ir M. Kuusikas, taip pat sakė, jog ministro sutuoktinė neigia, kad jis prieš ją smurtavo.

Nepaisant to, jau kitą dieną ministrui buvo iškelta baudžiamoji byla, „siekiant patikrinti faktus, ir išsiaiškinti, ar jie atitinka realybę“, paaiškino R. Aegas.

Pats M. Kuusikas dar kartą patikino, kad jam metami kaltinimai smurtu artimoje aplinkoje – prieš jį nukreipta „informacinė kampanija“.

Estijos vyriausybė

O jo žmona priesaikos dienos vakarą žurnalistams atsiuntė elektroninį laišką, kuriame teigiama: „Anksčiau žurnalistams sakiau, pakartosiu ir dabar, kad Marti prieš mane nesmurtavo. Du incidentai, pasibaigę rankos lūžiais, buvo nelaimingi atsitikimai, Marti su jais neturi nieko bendro. Kai gyvenome santuokoje, žinoma, buvo sunkių akimirkų. Buvo ir pykčių, bet Marti niekada nesigriebė fizinės prievartos. Labiausiai piktina tai, kad, norėdami pakenkti Marti, kenkia visai mūsų šeimai, įskaitant mūsų nepilnamečius vaikus“, – tikina buvusi ministro žmona.

Estijos teisingumo ministras R. Aegas pirmadienį vakare patvirtino, kad iškelta baudžiamoji byla dėl informacijos, esą naujasis tarptautinės prekybos ministras M. Kuusikas ne vienerius metus psichologiškai ir fiziškai terorizavo savo buvusią žmoną.

„Atsižvelgiant, kad turime reikalą su tokiais rimtais kaltinimais, buvo iškelta baudžiamoji byla paviešintiems faktams patikrinti“, – sakė R. Aegas interviu Estijos nacionalinio transliuotojo ERR naujienų laidai „Aktuali kamera“.

Tyrimą atlieka Idos prefektūra vadovaujant Virumos apygardos prokuratūrai, pranešė laikraštis „Postimees“.

„Patvirtiname, kad pirmadienį vakare policija ir prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą dėl fizinio smurto, kad būtų patikrinta laikraščio „Eesti Ekspress“ paviešinta informacija apie smurtą artimoje aplinkoje ir kiti žiniasklaidos pranešimai. Tyrimui vadovauja Virumos apygardos prokuratūra“, – pirmadienį vakare informavo prokuratūros atstovė spaudai Jelena Filipova.

Dienraštis „Eesti Ekspress“ teigia turintis vienuolika vienas su kitu nesusijusių šaltinių, kurie papasakojo apie Kuusikų šeimoje reguliariai naudotą agresiją, grasinimus ir žiaurius incidentus.

Visi tie žmonės puikiai žino, kas dėjosi Kuusikų namuose, jie juos asmeniškai pažįsta. Nė vienas nežinojo, kad dar kažkas šia tema bendravo su žurnalistais. Tai reiškia, kad jų pasakojimai nebuvo suderinti.

„Visa tai taip smarkiai sužalojo Karin psichiką, kad pastaruosius metus ji nedaro nieko daugiau, tik ryja tabletes ir antidepresantus“, – teigia vienas iš pašnekovų.

Kitas šaltinis sako, kad Karin siaubingai bijo buvusio vyro keršto. To paties bijo ir jos pažįstami, todėl sutiko kalbėti tik anonimiškai.

Pora daug metų gyveno kartu, visą tą laiką netrūko pykčių. Didžioji dauguma jų buvo susijusi su piktnaudžiavimu alkoholiu.

„Marti buvo priklausomas nuo alkoholio. O kai geria, tampa labai agresyvus. Jo išgėrinėjimai visad baigdavosi konfliktais. Apsistumdymai ir psichologinis smurtas buvo kone kasdienybė“, – tikina vienas iš šaltinių.

„Jis į žmoną mėtydavo kėdes ir kitus daiktus, viską, kas pasitaikydavo po ranka. Jis visada smurtavo. Tai nebuvo atsitiktiniai atvejai. Ir ne tik apsvaigęs nuo alkoholio, bet ir tiesiog tais atvejais, kai jam kas nors nepatikę. Karin man apie Marti pasakojo kaip apie labai į agresiją linkusį vyrą. Karin ne kartą bėgo iš namų, neapsikentusi vyro smurto. Taip pat žinau, kad vaikai buvo tėvo agresijos liudininkai. Dabar ta moteris gina vyrą, nes tokiu būdu gina savo vaikus. Ji bijosi, kas Marti juos iš jos atims“, – tvirtina vienas pašnekovas.

Kersti Kaljulaid

Šaltinis sako, kad ministras ne kartą dabar jau buvusiai žmonai grasino būtent taip ir padarysiąs.

Kaip jau buvo minėta, praeitų metų vasarį, kai Marti ir Karin jau buvo oficialiai išsiskyrę, įvyko pats baisiausias epizodas.

„Jie susipyko. Karin sėdėjo, o Marti jai spyrė ir sulaužė ranką“, – tvirtina pašnekovas. Nenorėdama sukelti įtarimų, moteris į medikus kreipėsi tik ryte.

Gydytojams paaiškino, kad parkrito, tačiau savo artimiausiems vėliau visgi prisipažino, kad tai Marti darbas. Gydymas užtruko – Karin kelis mėnesius negalėjo dirbti.

Ir tai buvo ne pirmas rankos lūžis. Kita ranka jai buvo sulaužyta prieš kelerius metus, kai, kaip rašo Estijos laikraščiai, vyras jai į ranką trenkė sunkiu daiktu.

„Vyras, moteriai sulaužęs abi rankas. Abi rankas. Abi“, –sunkiai emocijas valdė vienas šaltinis.

Į policiją Karin nė karto nesikreipė. Apie smurtą neinformavo ir jos kaimynai. Viena iš kaimynių buvo Marti motina, dirbanti šeimos gydytoja.