Incidentas Povėjaus mieste, esančiame į šiaurę nuo San Diego, įvyko praėjus lygiai pusmečiui po Pitsbergo sinagogoje „Tree of Life“ („Gyvybės medis“) įvykdytos atakos, kai baltųjų viršenybės šalininkas nušovė 11 žmonių. Tai buvo daugiausiai gyvybių pareikalavęs antisemitinis išpuolis naujausioje JAV istorijoje.

San Diego apygardos šerifas Billas Gore'as (Bilas Goras) nurodė, kad per šeštadienio ataką buvo sužeistas rabinas, nepilnametė ir 34-erių vyras.

Izraelio užsienio reikalų ministerijos atstovas Emmanuelis Nahshonas (Emanuelis Nahšonas) nurodė, kad per šaudynes sužeisti aštuonmetė ir jos dėdė yra Izraelio piliečiai, jų būklė yra gera.

60 metų moteris nuo sužalojimų mirė.

B. Gore'as nurodė, kad įtariamasis pabėgo iš nusikaltimo vietos, bet netrukus buvo sulaikytas. Pareigūnas įvardijo jį kaip anksčiau su teisėsauga reikalų neturėjusį 19-metį Johną Earnestą (Džoną Ernestą).

Šerifas sakė, kad J. Earnestas šeštadienį apie 11 val. 20 min. vietos (21 val. 20 min. Lietuvos) laiku įsiveržė į Povėjaus sinagogą, kur tuo metu buvo maždaug 100 žmonių, ir ėmė šaudyti iš šturmo šautuvo. Pranešama, kad vienu metu ginklas sugedo, tad buvo išvengta daugiau aukų.

B. Gore'as sakė, kad sinagogoje ne tarnybos metu buvo vienas pasienio patrulis. Jis šovė į sprunkantį užpuoliką, pataikė į jo automobilį, tačiau sustabdyti jaunuolio pareigūnui nepavyko.

Galiausiai 19-metį sulaikė vienas San Diego policininkas, skubėjęs į incidento vietą, pranešė apygardos policijos vadas Davidas Nisleitas (Deividas Nizletas).

„Jis aiškiai pamatė įtariamojo automobilį, įtariamasis iššoko iš jos pakeltomis rankomis ir nedelsiant buvo sulaikytas“, – sakė D. Nisleitas.

Neapykantos kupinas manifestas

B. Gore'as nurodė, kad pareigūnai nagrinėja J. Earnesto veiklą socialiniuose tinkluose bei bando nustatyti, ar autentiškas yra atviras laiškas, kurį galimai paskelbė tas vyras viename kraštutinių dešiniųjų forume likus kelioms valandoms iki atakos.

„Turime jo pranešimų socialiniuose tinkluose ir jo atviro laiško kopijų ir nagrinėsime jas, kad nustatytume jų pagrįstumą ir kaip jos gali būti naudingos tyrimui“, – sakė B. Gore'as.

J. Earnesto manifestas, su kurio turiniu susipažino naujienų agentūra AFP, buvo paskelbtas tame pačiame forume kaip ir baltųjų viršenybės šalininko Brentono Tarranto (Brentono Taranto), praėjusį mėnesį Naujosios Zelandijos pietinio Kraistčerčo miesto mečetėse nužudžiusio 50 žmonių, manifestas.

Šeštadienio atakos įtariamojo laiške giriami B. Tarranto ir Pitsbergo sinagogos šaulio veiksmai. Manifeste J. Earnestas taip pat prisiėmė atsakomybę už vienoje Kalifornijos mečetėje savaitė po Kraistčerčo atakų sukeltą gaisrą.

Incidentą Povėjuje pasmerkė JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), pavadinęs šeštadienio šaudynes antisemitine ataka.

„Šįvakar Amerikos širdis yra su ką tik įvykusių siaubingų šaudynių Kalifornijos sinagogoje aukomis“, – pareiškė D. Trumpas per savo mitingą Viskonsine.

„Visa mūsų tauta gedi dėl prarastos gyvybės, meldžiasi už sužeistuosius ir solidarizuojasi su žydų bendruomene. Griežtai smerkiame antisemitizmo ir neapykantos blogį, kuris turi būti įveiktas“, – pridūrė jis.

Šeštadienio incidentą pasmerkė ir Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas (Geivinas Niusomas).

„Negalime ignoruoti šio siaubingo incidento aplinkybių, – sakė jis. – Niekas neturėtų bijoti eiti į savo maldos namus, ir į nieką negali būti taikomasi už savo tikėjimo principų praktikavimą.“

Vokietijos užsienio reikalų ministras Heiko Maasas (Heikas Masas) taip pat išreiškė solidarumą su nukentėjusiaisiais.

„Paskutinę Paschos šventės dieną mus sukrėtė dar vienas žiaurus antisemitinis aktas. Ataka sinagogoje „Chabad of Poway“ San Diege paveikė mus visus“, – sakė ministras.