Teismas atsižvelgė, kad M. Butina laukdama nuosprendžio jau išbuvo devynis mėnesius areštinėje, ir atitinkamai sušvelnino jai skirtą bausmę. Už grotų jai dar teks praleisti devynis mėnesius.

JAV federalinė teisėja Tanya Chutkan taip pat nurodė deportuoti pernai liepą suimtą Rusijos pilietę, kai ši atliks bausmę.

Teisėja pabrėžė, kad tokiu verdiktu nori atkreipti dėmesį į nusikaltimo rimtumą ir atgrasyti kitus potencialius pažeidėjus.

M. Butina pernai prisipažino, kad vieno buvusio Rusijos įstatymų leidėjo nurodymu paslapčiomis rinko žvalgybos duomenis apie JAV Nacionalinę šaulių asociaciją (NRA) ir kitas organizacijas.

Moteris pareiškė, kad jai „gėda“ dėl tokių savo veiksmų.

„Nuolankiai prašau man atleisti. Nesu ta piktadarė, kuri vaizduojama žiniasklaidoje“, – Vašingtono teisme sakė ji prieš išgirsdama verdiktą.

Vis dėlto teisėja skyrė 30-metei rusei – prisipažinusiai, kad ketino be registracijos veikti šalyje kaip užsienio vyriausybės agentė – visą prokurorų prašytą bausmę.

Prokurorų teigimu, nors M. Butova veikė atvirai ir nedirbo tiesiogiai kuriai nors Rusijos žvalgybos agentūrai, ji vis tik kėlė grėsmę Jungtinėms Valstijoms.

„Norėjau sukurti sau ateitį čia, tarptautinės politikos srityje“, – kalbėjo ji lūžtančiu balsu. Nuteistoji pridūrė, kad tenorėjo pagerinti JAV ir Rusijos santykius.

„Jei bučiau žinojusi, kad turėjau užsiregistruoti kaip užsienio agentė, būtinai tą būčiau padariusi“, – pareiškė ji teisme.