Šaunamieji ginklai, kurių dalį planuota sunaikinti, buvo pavogti iš Šiaurės Palmerstono Šiaurės saloje nuovados.

„Esu labai susirūpinusi dėl to, kas nutiko. Tai absoliučiai nepriimtina“, – sakė regiono policijos vado pareigas einanti Sarah Stewart .

Visuomeninis radijas „Radio New Zealand“ pranešė, kad mažiausiai vienas iš pavogtų ginklų yra uždraustas pusiau automatinis ginklas, bet S. Stewart atsisakė tai patvirtinti. Ji taip pat nenurodė, ar buvo pavogta šaudmenų.

„Šiuo metu trūksta 11 šaunamųjų ginklų, buvusių daiktinių įrodymų saugojimo zonoje. Turėtų būti aišku, kad tai buvo ne policijos šaunamieji ginklai, o ginklai, laikomi kaip daiktiniai įrodymai arba perduoti sunaikinti“, – sakė S. Stewart.

Policijos komisaras Mike'as Bushas nurodė nedelsiant ištirti šią vagystę ir atlikti šaunamųjų ginklų saugojimo patikrinimą visose Naujosios Zelandijos policijos nuovadose.

Policija paskelbė ieškanti 38 metų vyro, kuris vagystės metu buvo pastebėtas policijos nuovados kieme.

Po kovo 15 dienos atakų dviejose Kraistčerčo mečetėse, kur buvo nušauta 50 žmonių, Naujoji Zelandija skubiai priėmė įstatymą, sugriežtinantį šaunamųjų ginklų kontrolę.

Naujuoju įstatymu siekiama, kad gyventojų rankose nebeliktų pusiau automatinių ginklų, ir numatoma juos išpirkti. Tokie ginklai buvo uždrausti, o už draudimo nepaisymą numatytos griežtos įkalinimo bausmės.

Maždaug 3 tūkst. šaunamųjų ginklų jau buvo atiduoti arba savininkų internete deklaruoti paėmimui.