Pirmasis Kim Jong Uno ir V. Putino susitikimas įvyko ketvirtadienį Rusijos Tolimųjų Rytų Vladivostoko uostamiestyje. Susitikimu buvo siekiama atsverti JAV įtaką, Pchenjanui ir Vašingtonui atsidūrus aklavietėje derantis dėl Šiaurės Korėjos branduolinio arsenalo likvidavimo. Per derybas Vladivostoke Kim Jong Unui pavyko užsitikrinti Maskvos paramą ginče su JAV prezidentu Donaldu Trumpu.

V. Putinas troško padaryti Maskvą svarbia žaidėja dar viename pasaulio „karštajame taške“ ir atrodo, kad Kim Jong Unas buvo tam pasirengęs. Šiaurės Korėjos oficialioji naujienų agentūra KCNA jų derybas pavadino „nuoširdžiomis ir draugiškomis“.

V. Putinas, kuris garsėja susitikimų su tarptautiniais svečiais atidėliojimu, ketvirtadienį pats laukė Kim Jong Uno, o jam išlipus iš limuzino abu lyderiai šiltai pasisveikino. Jų susitikimas saloje už kelių kilometrų nuo Vladivostoko truko beveik penkias valandas.

Diskusijų metu Kim Jong Unas sakė, kad Korėjos situacija „patekusi į aklavietę ir pasiekė kritinį tašką“, pranešė KCNA.

Šiaurės Korėjos lyderis pridūrė, kad JAV „per neseniai įvykusias KLDR (Korėjos Liaudies Demokratinės Respublikos) ir JAV antrojo viršūnių susitikimo derybas nesąžiningai užėmė vienašališką poziciją“, nurodoma agentūros pranešime. Kim Jong Unas taip pat sakęs, kad „taika ir saugumas Korėjos pusiasalyje visiškai priklausys nuo būsimo JAV požiūrio“.

Pinigų stokojanti Šiaurės Korėja Hanojuje reikalavo nedelsiant sušvelninti sankcijas, įvestas šaliai dėl jos branduolinės ir balistinių raketų programų. Tačiau derybos žlugo nesutarus, ko Pchenjanas pasirengęs atsisakyti mainais.

Maskva jau ragino švelninti sankcijas Šiaurės Korėjai, o JAV kaltino Rusiją bandant padėti Pchenjanui išvengti kai kurių priemonių. Rusija tai neigia.

Prieš savaitę Pchenjanas pareikalavo nuo įstrigusių JAV ir Šiaurės Korėjos derybų nušalinti JAV valstybės sekretorių Mike'ą Pompeo, apkaltinęs jį žlugdant šį procesą.

Ketvirtadienį V. Putinas po viršūnių susitikimo pareiškė, kad Maskva, kaip ir Vašingtonas, remia pastangas mažinti įtampą ir užkirsti kelią branduoliniams konfliktams.

Tačiau jis taip pat tvirtino, kad Šiaurės Korėjai reikia „garantijų dėl jos saugumo, jos suvereniteto išsaugojimo“.

Šiaurės Korėja „tai sakydavo visą laiką“, nurodė Pietų Korėjos Gjongsango universiteto Šiaurės Korėjos studijų profesorius Kim Keun-sikas. Jis pridūrė, kad V. Putino parama Pchenjano pozicijai yra „didžiausias prizas“, kurį Kim Jong Unas laimėjo Vladivostoke.

„Siekia pranašumo“

Abu lyderiai sakė norintys stiprinti dvišalius santykius, palaikomus nuo tų laikų, kai Sovietų Sąjunga parėmė Šiaurės Korėjos įkūrėją, Kim Jong Uno senelį Kim Il Sungą.

Lyderiai drauge papietavo, jiems buvo patiekta barščių, krabų salotų ir virtinių su mėsa, pranešė Rusijos naujienų agentūra TASS.

Kim Jong Unas pakvietė V. Putiną jam „patogiu metu“ apsilankyti Šiaurės Korėjoje ir kvietimas buvo „mielai priimtas“, sakoma KCNA pranešime.

„Kimas susitiko su Putinu todėl, kad norėjo pademonstruoti turintis kažką savo pusėje“, – sakė Seulo Šiaurės Korėjos studijų universiteto profesorius Lee Woo-youngas.

„Kimas siekia pranašumo būsimoms deryboms su JAV, o susitikimai su tokiais užsienio lyderiais kaip Putinas gali padėti jam tai pasiekti“, – pridūrė profesorius.

Tačiau jis nurodė, jog mažai tikėtina, kad Vašingtonas bus paveiktas. Analitikas Kim Keun-sikas taip pat abejojo, kad JAV „nustebtų ar sunerimtų“.

Kim Jong Unas penktadienį dalyvavo vainiko padėjimo prie memorialo Rusijos Antrojo pasaulinio karo Ramiojo vandenyno laivynui ceremonijoje ir vėliau išvyko namo savo šarvuotu traukiniu.

Naudingas abiem

Viršūnių susitikimas Vladivostoke buvo pirmas Kim Jong Uno susitikimas su kitos valstybės vadovu po derybų Hanojuje.

Praėjusiais metais prasidėjus diplomatiniam procesui dėl Pchenjano branduolinės programos, V. Putinas ne kartą kvietė Kim Jong Uną atvykti vizito į Rusiją.

Nuo 2018 metų kovo Kim Jong Unas keturiskart susitiko su Kinijos prezidentu Xi Jinpingu, tris kartus – su Pietų Korėjos vadovu Moon Jae-inu, dukart – su JAV lyderiu D. Trumpu ir po kartą – su Singapūro ir Vietnamo lyderiais.

Konkrečių pranešimų ar susitarimų Vladivostoke nebuvo, bet analitikai sako, kad ketvirtadienio susitikimas buvo naudingas abiem šalims.

„Šiaurės Korėjai tai reiškia dar vieno išėjimo užsitikrinimą. Kinija kalba apie sankcijų sušvelninimą, bet iš tikrųjų veiksmų nesiima“, – sakė Koo Kab-woo iš Šiaurės Korėjos studijų universiteto.

Pasak jo, Rusijai tai reiškia, kad Šiaurės Korėja sugrąžina jai tiesiogiai dalyvaujančios šalies statusą, prilygstantį Kinijos statusui.

Netrukus po to, kai pirmą kartą buvo išrinktas Rusijos prezidentu, V. Putinas siekė normalizuoti santykius su Pchenjanu ir tris kartus susitiko su dabartinio Šiaurės Korėjos lyderio tėvu Kim Jong Ilu. Vienas tų susitikimų 2002 metais taip pat įvyko Vladivostoke.

Kaip svarbiausia izoliuotos Šiaurės Korėjos sąjungininkė, didžiausia prekybos partnerė ir gyvybiškai svarbi kuro tiekėja yra įsitvirtinusi Kinija, ir analitikai sako, kad dabar Kim Jong Unas galėtų ieškoti galimybių atsverti Pekino įtaką.

Praėjusį kartą Rusijos ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimas įvyko 2011 metais, kai Kim Jong Ilas tuometiniam prezidentui Dmitrijui Medvedevui pasakė esąs pasirengęs atsisakyti branduolinių bandymų.

Vėliau, jau valdant Kim Jong Ilo sūnui, Šiaurės Korėja įvykdė kol kas galingiausią savo branduolinį bandymą ir išbandė raketas, galinčias pasiekti bet kurį tašką JAV teritorijos žemyninėje dalyje.