„Policijos generalinis inspektorius atsistatydino. Jis nusiuntė savo atsistatydinimo raštą gynybos sekretoriaus pareigas einančiam pareigūnui. Aš netrukus paskirsiu naują policijos generalinį inspektorių“, – žurnalistams sakė prezidentas Maithripala Sirisena.

Prezidento paskirtą policijos vadovą dar turės patvirtinti Konstitucinė taryba.

Ketvirtadienį taip pat atsistatydino Šri Lankos gynybos sekretorius Hemasiri Fernando.

Dėl sprogimų galios negalėjo suskaičiuoti aukų

Drastiškas Šri Lanką per Velykas supurčiusių sprogdinimų aukų skaičiaus sumažinimas daugiau nei 100 liudija, kokie galingi buvo tie sprogimai.

Per sprogimus aukų kūnai buvo smarkiai sudarkyti, daug jų buvo suplėšyti į gabalus, todėl nepavyko išvengti klaidų skaičiuojant ir identifikuojant aukas.

„Daugelio aukų kūnai buvo smarkiai sudarkyti... Kai kurios aukos buvo suskaičiuotos du kartus“, – nurodė Sveikatos apsaugos ministerija, aiškindama, kodėl aukų skaičius nuo 359 buvo sumažintas iki 253.

Ministerijos generalinis direktorius Anilas Jasinghe sakė, kad dėl palaikų būklės teismo medicinos ekspertams iš pradžių buvo sudėtinga tiksliai suskaičiuoti aukas.

„Per tokius sprogimus kūnai smarkiai sudarkomi. Ne visada pavyksta rasti visas kūnų dalis“, – aiškino jis.

„Dėl to iš pradžių buvo sunku nurodyti tikslų skaičių“, – pridūrė pareigūnas.

Tris bažnyčias ir tris viešbučius sudrebinusių sprogimų galią liudija ir šių pastatų nuniokojimo mastas.

Šiauriau sostinės esančio Negombo miestelio Šv. Sebastijono bažnyčioje sprogimas nuplėšė beveik visą stogą, o nuo sienų atšoko tinkas.

Pareigūnai dar aiškinasi, kokios bombos buvo susprogdintos per šešias atakas, po kurių driokstelėjo dar du galingi sprogimai, policijai pradėjus įtariamųjų paieškas.

Kol kas manoma, kad užpuolikai nenaudojo plastiškosios sprogstamosios medžiagos C-4. Šiuos sprogmenis dažniausiai naudojo tamilų sukilėliai per kelis dešimtmečius trukusį sukilimą, pasibaigusį 2009 metais.

Tačiau kokie tiksliai sprogmenys buvo panaudoti ir kokio dydžio bombos buvo detonuotos praėjusį sekmadienį, dar tiriama.

Tyrėjams tam tikrų užuominų pateikė stebėjimo kamerų užfiksuoti vaizdai, kuriuose matomas vienas iš įtariamų užpuolikų, įeinantis į Šv. Sebastijono bažnyčią. Vyras ant pečių neša kažko prikimštą sunkią kuprinę. Jam užėjus į bažnyčią, po kelių sekundžių nugriaudėjo galingas sprogimas.

Tyrimui artimi šaltiniai naujienų agentūrai AFP sakė, jog manoma, kad užpuolikai panaudojo už C-4 silpnesnius sprogmenis, bet bomboms pagaminti panaudojo didelį jų kiekį, kad būtų daugiau aukų.