Nors 2016 metų JAV prezidento rinkimuose Joe Bidenas nedalyvavo – gedėjo mirusio sūnaus – tačiau dabar jis stoja į kovą dėl Baltųjų rūmų kaip patyręs demokratų politikas, nepaisant neseniai kilusio skandalo dėl jo liūdnai pagarsėjusio polinkio liesti ir bučiuoti rinkėjas, dėl kurio galima būtų manyti, jog jis atsilieka nuo savo šiuolaikiška siekiančios būti partijos.

Buvęs viceprezidentas ketvirtadienį prisijungė prie nemenko būrio Demokratų partijos kandidatų, jau anksčiau paskelbusių, jog kovos dėl teisės 2020-aisiais mesti iššūkį dabartiniam JAV prezidentui Donaldui Trumpui.

Tačiau lieka neatsakytas klausimas, kilęs dar J. Bidenui neapsisprendus dėl savo politinės ateities: ar 76 metų demokrato didžiausia stiprybė – jo gebėjimas rasti ryšį su rinkėjais, nepavirs didžiausia kliūtimi šiais #MeToo judėjimo laikais ir leis jam mesti iššūkį D. Trumpui, kalbant apie tokius dalykus kaip elgesys su moterimis?

J. Bidenas stoja į kovą kaip daugiausiai centristinių pažiūrų šalininkas, nors dauguma partijos progresyviojo sparno atstovų, įskaitant kitus dėl teisės kandidatuoti prezidento rinkimuose besivaržančius demokratus, palaiko tokius politinius siekius kaip visuotinė sveikatos apsauga.

Keletas strategų apibūdina J. Bideną kaip praktišką demokratą, pasižymintį didele charizma, sugebantį rasti ryšį su darbininkų klasės rinkėjais – galbūt įskaitant tuos, kurie prieš trejus metus nusigręžė nuo Hillary Clinton ir pasirinko D. Trumpą.

Pagal savo agitacinius sugebėjimus, ištobulintus per dvi ankstesnes prezidento rinkimų kampanijas, jis neturi lygių. J. Bidenas gali žybtelėti savo milijono vatų stiprumo šypsena, kad sužavėtų universitetų studentus, užjausti Amerikos sunkiosios pramonės regiono – vadinamosios „Rūdžių juostos“ – bedarbius arba pažerti virtinę pastabų savo konkurentams.

„Dėdulė Džo“ dažnai atskleidžia paguodą teikiančią Amerikos pusę, primena „viltį“, kuri 2008 metais suvienijo tautą šalies prezidentu pirmąkart išrinkti juodaodį.

Faktas, kad J. Bidenas pats gerai žino, kas yra skausmas, veikia lyg raminantis balzamas daugeliui netektį patyrusių žmonių. Pakaktų prisiminti jo elegantišką panegiriką velioniui respublikonų senatoriui Johnui McCainui.

Na, o jo užsidegimas ir aistra, su kuria jis žadėjo „sumalti į miltus“ D. Trumpą 2018 metais, tikrai gali padėti įtikinti kaprizingus rinkėjus, kad jis turi didžiausias galimybes nugalėti dabartinį prezidentą.

Tačiau jo kritikai sako, jog ketveriais metai už D. Trumpą vyresnis demokratas yra per senas, kad galėtų nešti vis labiau atsinaujinančios Demokratų partijos vėliavą.

Pastaraisiais mėnesiais jo senas politiko įprotis glėbesčiuotis su draugais ir nepažįstamaisiais bei demonstruoti susižavėjimą, ypač moterimis bei merginomis, sulaukė kritiškų vertinimų. Kelios moterys apkaltino J. Bideną prieš daug metų jas netinkamai lietus arba privertus pasijusti nepatogiai.

Balandžio pradžioje J. Bidenas viešai pripažino šią kritiką ir sutiko, kad visuomenės elgesio normos keičiasi.

„Aš supratau... ir ateityje būsiu daug atidesnis“, – pasakė jis.

„Laimingasis kovotojas“

Aštuonerius metus išdirbęs viceprezidento poste J. Bidenas užsirekomendavo kaip pagrindinis B. Obamos pavaduotojas. Pastarasis jį yra pavadinęs „laiminguoju Amerikos kovotoju“.

2012 žlugus deryboms, kaip išvengti fiskalinės krizės, būtent J. Bidenas viską sustatė į savo vietas.

J. Bidenas sureagavo ir į šaudynes vienoje Konektikuto mokykloje, per kurias žuvo 20 vaikų.

Būdamas viceprezidentu jis dalyvavo sprendžiant užsienio politikos krizes Ukrainoje ir Irake, prisidėjo prie gėjų teisių gynimo, viešai palaikydamas tos pačios lyties asmenų santuokas.

Didelę patirtį J. Bidenas sukaupė dirbamas Kapitolijuje. Senate jis 36 metus atstovavo nedidelei Delavero valstijai.

Net būdamas iš pažiūros stiprus ir sveikas J. Bidenas pripažino, kad amžius yra „teisėtas“ reikalavimas, kuris gali būti iškeltas prezidentui per medicininę apžiūrą.

J. Bidenas garsėja kaip šilta asmenybė, nors neišvengė viešų netaktiškų pasisakymų. Jis – kaip ir D. Trumpas – nėra plunksnos meistras, ir yra turėjęs problemų dėl savo daugžodžiavimo.

2007 metais jis pateko į nepatogią padėtį, pavadinęs B. Obamą pirmuoju „ryškiu, šviesiu ir švariu“ afroamerikiečių kandidatu.

Demokratai gali norėti su juo suvesti sąskaitas dėl kai kurių J. Bideno balsavimų Senate, įskaitant balsavimą dėl 1994 metų baudžiamojo kodekso įstatymo, dėl kurio labai padaugėjo laisvės atėmimų ir neproporcingai išaugo kalinčių afroamerikiečių dalis.

J. Bidenas balsavo už ilgametį bankų veiklos reguliavimo sušvelninimą. Pasak ekspertų, šis žingsnis prisidėjo prie 2008 metų finansų krizės. J. Bidenas yra tai pavadinęs „blogiausiu savo balsavimu“.

Darbininkiškos šaknys

Josephas Robinette'as Bidenas jaunesnysis gimė ir augo gana nepasiturinčioje airių katalikų šeimoje Skrantone, Pensilvanijoje. Jo tėvas buvo automobilių pardavėjas.

Vaikystėje jis smarkiai mikčiojo ir dėl to buvo tapęs žiaurių patyčių taikiniu.

Tačiau jam pavyko įveikti šį kalbos sutrikimą atkakliai prieš veidrodį deklamuojant eilėraščius.

„Tai leido man pažvelgti į kitų žmonių skausmą, kitų žmonių kančias“, – sakė jis kalbėdamas Amerikos mikčiojimo institute 2016 metais.

Pirmą kartą į Senatą J. Bidenas pateko 1972-aisiais, būdamas 29 metų.

Netrukus jis neteko autoavarijoje žuvusių žmonos ir mažylės dukters ir liko vienas su sunkiai sužeistais sūnumis Beau ir Hunteriu.

Senatoriaus priesaiką J. Bidenas davė budėdamas prie berniukų ligoninėje. Vėliau ilgus metus kas dieną traukiniu važinėdavo į Vašingtoną ir atgal, kad vakarais galėtų pabūti su savo vaikais, o nuo 1977 metų – ir su antrąja žmona Jill.

Bidenų šeimos skausmas daug visuomenės dėmesio sulaukė 2015 metais, kai nuo vėžio mirė sūnus Beau Bidenas, kylantis demokratas.

Tragedija išmušė J. Bideną iš vėžių, tad jis atsisakė dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau praėjus ketveriems metams – vėl sugrįžo.