Su rusų kompanija „Stroitransgaz“ ruošiamasi pasirašyti sutartį dėl Tartuso uosto „valdymo, plėtros ir eksploatavimo“, susisiekimo ministrą Ali Hammoudą citavo provyriausybinis laikraštis „al Watan“.

„Dėl 49 metų sutarties trukmės buvo apspręsta atlikus galimybių studiją“, – informavo leidinys.

Rusija yra pagrindinė sirų prezidento Basharo al Assado režimo sąjungininkė, teikianti Damaskui gyvybiškai svarbią karinę paramą jau aštuonerius metus besitęsiančiame pilietiniame kare.

Ministras antradienį sakė Sirijos valstybinei televizijai, kad uostas, kurį pradėta eksploatuoti 7-ame dešimtmetyje, nėra pakankamai gilus, kad jame galėtų švartuotis dideli laivai.

„Tartusas yra senas uostas, kurio dokai yra 4–13 m gilio“, – nurodė A. Hammoudas.

Pasak jo, šiuo metu objektas nepritaikytas sunkesniems nei 30–35 tūkst. tonų laivams, todėl „mums reikia pamėginti parūpinti labai gilius dokus, skirtus iki 100 tūkst. tonų sveriantiems kroviniams“.

Tikimasi, kad atlikus plėtros darbus rytinėje Viduržemio jūroje pakrantėje esančio uosto pajėgumas padidės nuo 4 mln. iki 38 mln. tonų per metus, pažymėjo A. Hammoudas.

Jis pareiškė „al Watan“, kad šis projektas leis sušvelninti tarptautinių sankcijų, paskelbtų Damaskui po karo pradžios 2011 metais, poveikį.

Šeštadienį Rusijos žiniasklaida citavo šalies vicepremjerą Jurijų Borisovą, atskleidusį, kad ruošiamasi sudaryti sutartį dėl Tartuso uosto.

„Tikimės, kad sandoris bus pasirašytas per ateinančią savaitę“, – su B. al Assadu Damaske susitikusį J. Borisovą citavo rusų naujienų agentūra „RIA Novosti“.

Nuo 2015 metų Rusijos aviacijos pajėgų remiama B. al Assado vyriausybė pasiekė reikšmingų pergalių konflikte su sukilėliais ir džihadistais. Šiuo metu režimas kontroliuoja iki dviejų trečdalių šalies teritorijos.

Rusijos bendrovės net karo metu investuoja į Sirijos naftos, dujų ir kasybos sektorius ir sudarė su Damasku sutartį dėl keturių grūdų kombinatų bei vandens siurblinių statymo.