Kaip pranešė valstybinė naujienų agentūra „Saudi Press Agency“ (SPA), antradienį buvo įvykdytos mirties bausmės asmenims, nuteistiems už teroristinius nusikaltimus.

„Tikrai žinome, kad 33 iš jų buvo šiitai“, – sakė HRW tyrinėtojas Adamas Coogle'as naujienų agentūrai AFP.

Pasak Vidaus reikalų ministerijos, dalis asmenų, kuriems buvo įvykdytas mirties nuosprendis, buvo apkaltinti „tarpkonfesinių kovų kurstymu“. Šis kaltinimas dažnai pareiškiamas šiitų aktyvistams.

Tarptautinė žmogaus teisių gynimo organizacija „Amnesty International“ taip pat pranešė, kad dauguma asmenų, kuriems įvykdytos egzekucijos, buvo šiitai.

Jie buvo „pripažinti kaltais pareiškus jiems suklastotus kaltinimus teismuose, neatitikusiuose tarptautinių teisingo teismo standartų, remiantis kankinimais išgautais prisipažinimais“, sakoma organizacijos pranešime.

Šios egzekucijos yra „dar vienas siaubingas įrodymas, (liudijantis), kaip mirties bausmė yra naudojama kaip politinė priemonė užgniaužti nuomonių skirtumams“ šiitų mažumos bendruomenėje, sakė „Amnesty International“ Artimųjų Rytų tyrimų direktorė Lynn Maalouf.

Organizacija nurodė, kad 11 žmonių, kuriems buvo skirtas mirties nuosprendis, buvo nuteisti už šnipinėjimą Iranui, dar mažiausiai 14 buvo nuteisti dėl savo ryšio su antivyriausybiniais protestais, vykusiais Rytų provincijoje 2011–2012 metais.

Vienas nuteistųjų, kuriems įvykdyta mirties bausmė, buvo Abdulkareemas al Hawajas. Jis buvo suimtas, kai jam tebuvo 16 metų.

Remiantis oficialiais SPA paskelbtais duomenimis, nuo metų pradžios Saudo Arabijoje mirties bausmė buvo įvykdyta mažiausiai 100 žmonių.

Saudo Arabijos Rytų provincijoje, kur gyvena šiitų mažuma, neramumai reguliariai prasiveržia nuo 2011 metų, kai vadinamojo Arabų pavasario padrąsinti protestuotojai išėjo į gatves ir pareikalavo, kad sunitų vyriausybė liautųsi „diskriminuoti“ šiitus.

Nors oficialių duomenų nėra, skaičiuojama, kad šiitai sudaro maždaug 10–15 proc. iš 32 mln. šios ultrakonservatyvios karalystės gyventojų.