Nuo ketvirtadienio iki šeštadienio vyksiančiame „Juostos ir kelio“ forume (Belt and Road Forum) turėtų dalyvauti 37 valstybių lyderiai ir dar kelių dešimčių šalių pareigūnai, tačiau Vašingtonas šią Kinijos iniciatyvą vadina „tuštybės projektu“.

„Jungtinės Valstijos neplanuoja iš Vašingtono siųsti pareigūnų į „Juostos ir kelio“ forumą“, – sakoma JAV ambasados atstovo elektroniniame laiške naujienų agentūrai AFP.

„Mes raginame visas šalis užtikrinti, kad jų ekonominės diplomatijos iniciatyvos atitiktų tarptautiniu mastu pripažįstamas normas ir standartus, skatintų tvarų, visapusišką vystymąsi ir remtų gerą valdymą bei stiprias ekonomines institucijas“, – nurodė atstovas spaudai.

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi praėjusią savaitę spaudos konferencijoje pranešė, kad forume dalyvaus amerikiečių diplomatai, valstijų valdžios atstovai ir verslo bendruomenės nariai.

Pirmajame „Juostos ir kelio“ forume 2017 metais JAV atstovavo Baltųjų rūmų patarėjas Mattas Pottingeris.

Nuo laiko prie šio forumo prisijungė daugiau šalių, įskaitant Italiją, kuri šį mėnesį tapo pirmąja Didžiojo septyneto (G7) nare, prisijungusia prie tarptautinės iniciatyvos, apimančios jūrų, geležinkelių ir kelių projektus Azijoje, Afrikoje ir Europoje.